Arcápolás

Kozmetikum tévhitek

Félrevezető lehet a tudat, hogy ismerjük a bőrünket és megbízhatunk a kozmetikumokban. Az alábbi kozmetikum tévhitek sajnos gyakran ütik fel a fejüket. Olvasd el az igazságot, hogy tudatos bőrápolóvá válj és jobban ismerd a kozmetikumokat! Érdemes folyamatosan bővíteni az ismeretségünket a szépségápolás világában, nem csak azért, mert a saját egészségünk megőrzéséről van szó, hanem azért is, mert folyamatosan jelennek meg új összetevők és technikák a piacon.

Marketingfogás, félrevezető tévhit: a kollagént tartalmazó kozmetikumok pótolják a bőr csökkenő kollagéntartalmát

Biztosan hallottad már, hogy 20-as éveink végén bőrünk kollagénszintje lassan, de biztosan el kezd csökkenni. Ez tény. Ami viszont félrevezető lehet, az amikor ezzel az indokkal reklámoznak kollagén tartalmú kozmetikumokat.

“Lehet, hogy az arcbőr puhább és simább lesz, a ráncok kevésbé tűnhetnek mélyeknek egy kollagén tartalmú kozmetikum használata után, de ez csak illúzió ” – mondja Dr. Suzan Obagi, az UPMC bőrgyógyásza és az Amerikai Kozmetikai Sebészeti Akadémia elnöke. – Ez a hatás csak a felszínen történik, valójában nem épül kollagén a bőrben.

A kollagén nagy méretét illetően manapság a legtöbb arckrém, kozmetikum és tabletta, melyek fő összetevőként emlegetik a kollagént, hidrolizált kollagént vagy kollagén peptideket tartalmaz. Érdekesség: A zselatin a hidrolizált kollagén egyik formája! A kollagén hidrolizálása során ezt a jelentősen nagy molekulát kisebb aminosav láncokra bontják, úgynevezett peptidekre – mondja Dr. John Zampella, new york-i bőrgyógyász. Egyes kutatók és dermatológusok úgy vélik, hogy ezek a peptidek „bejuthatnak a külső bőrgát alatt lévő dermiszbe, fibroblasztok építőköveit biztosítva a bőrsejteknek új kollagén előállításához” – mondja Dr. Zampella.

Hihetőnek tűnik, hogy egy ilyen kollagén-előanyagokkal teli krém alkalmazása növelheti a kollagéntermelést, de még így is fenn áll a veszélye, hogy ezek a peptidek csak kis mennyiségben jutnak a dermiszbe. Ezenkívül a peptidek felszívódását és kollagén építését eddig nem igazán tesztelték, nemhogy tudományosan bizonyították. Sajnos jelenleg nem érhető el semmilyen tudományos cikk arról, hogy ezek a termékek valóban növelnék a bőr kollagénszintjét.

A legmegosztóbb kozmetikum tévhitek egyike: a natúrkozmetikumok jobbak, mint a szintetikus anyagokat tartalmazók

A természetes eredetű összetevők és a natúrkozmetikum kedvelők tábora rendkívül elhivatott és specifikus a kozmetikumaikat illetően. Nem szeretném ezt a tábort megsérteni, ezért szeretném kihangsúlyozni, hogy sem a natúrkozmetikumok, sem a szintetikus anyagokat tartalmazók nem jobbak a másiknál. Véleményem szerint csakis a saját preferencia és a bőr reakciója lényeges abban a kérdésben, hogy milyen összetevőket használsz a bőrödön.

Nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a parabének és a tartósítószerek a bőrápolásban károsak lennének az egészségre vagy a bőrre. Számos olyan szintetikus összetevők léteznek a kozmetika iparban, amelyek bizonyítottan hatékonyak és biztonságosak, a fejlett technológiának és vegyiparnak köszönhetően kozmetikumaink jelentősen hatékonyabbak lettek. Valójában tartósítószerek nélkül a kozmetikumok érzékenyebbek a baktériumok, a penész és az élesztő szaporodására, ami viszont már komolyabb gondokat okozhat. Ha úgy döntesz, hogy a természetes utat választod, feltétlenül ügyelj a termékek lejárati dátumára, mivel a natúrkozmetikumok szavatossági ideje hamarabb lejár.

Személyes tapasztalatom, hogy a natúrkozmetikumokban előszeretettel használnak illóolajokat, esszenciális olajokat, amik sajnos az egyik leggyakoribb allergének a kozmetikai gyakorlatban. Egy másik érdekes tény, hogy például a kémiai hámlasztók növényi kivonatokból készülnek, mégis „kémiai” hámlasztóknak hívjuk őket. Ezért a naturális vagy szintetikus szavak használata gyakran félrevezető lehet a kozmetikumok tekintetében.

Lehetetlen kozmetikum tévhit: a bőr hozzászokik a hatóanyagokhoz és immunissá válik

Ez a kijelentés egyszerűen nem igaz, mégis a kozmetikum tévhitek egyik leggyakoribb állítása. A bőröd nem építi fel immunitást a bőrápoló termékekkel szemben. A kozmetikumok nem döntenek úgy egyik napról a másikra, hogy nem fognak már működni. Ennek az az oka, hogy fizikailag lehetetlen, hogy a bőr immunissá váljon a termékek hatásaival szemben. Amikor egy kozmetikumot alkalmazol a bőrödön, a bőr receptorai befogadják és feltételezve, hogy ez egy jól megtervezett termék, azonnal működésbe lép, hogy elvégezze funkcióját. Az egyetlen kivétel a retinol, amely az idő előrehaladtával kevesebb negatív mellékhatást eredményez, ahogy a bőr egyre jobban tolerálja ezt az összetevőt.

Habár a bőr nem szokik hozzá a kozmetikumokhoz, elképzelhető, hogy azt tapasztalod, kevésbé hatásosak a termékek. Ez azért van, mert egy kozmetikum használata során a bőröd elérhet egy szintet, amikor elfelejted, hogy nézett ki az arcbőröd, mielőtt új termékeket kezdtél használni. Egyszerűen az agyunk becsap minket, hogy amit most lát, az az új normális és elfelejtjük milyen volt korábban az arcbőrünk.

Egy másik magyarázat a kisebb hatékonyságra, ha egy termék már hosszabb ideje nyitva van. Egy kozmetikum hatékonysága kinyitás után bizonyos idővel csökkenhet. Ha egy kozmetikumban vannak aktív vagy természetes összetevők, azokat könnyen roncsolhatja a levegő vagy az UV sugárzás.

Légy tudatos bőrápoló, ne dőlj be a kozmetikum tévhiteknek!

A fenti kozmetikum tévhitek könnyen becsaphatják az embert és félrevezetők lehetnek az arcápolásban. Légy figyelmes és mindig megbízható forrásból szerezz információt. A Minji cosmetics csak olyan állításokat tesz közzé, amelyek tudományosan igazoltak vagy elismert bőrgyógyászok, kozmetikusok javaslatai. Ha szeretnél olyan arcápolási tippekről olvasni, amikkel szakemberek is egyetértenek, kattints erre a mondatra!

A cikkhez felhasznált irodalom:

A.A. Newton: Do collagen creams and supplements actually do anything?, Self.com, 2019.

D.E. Johnson: 8 common skin care myths, debunked, Dermstrore.com, 2017.

R. Rouleau: Can your skin get used to products and stop working?, blog.reneerouleau.com, 2010.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük