Összetevők

A csiganyálka kivonat hatása a bőrre

A csiganyálka kivonatot ma már mindenki ismeri, előfordul azonban, hogy hatását szkeptikusok megkérdőjelezik. Ezzel a bejegyzéssel az a célom, hogy eloszlassam a kételyeket a csiganyálka körül, amelyek beárnyékolják az összetevő jótékony hatásait. Nem csupán a személyes tapasztalataimat osztom meg, de tudományos kutatások részleteit is leírom, biztosítva a hivatkozásokat is, hogy mindenki részletesen utánuk tudjon olvasni. Ismerd meg ezt a különleges hatóanyagot és döntsd el Te, hogy meggyőzőek-e számodra a rendelkezésre álló források, tapasztalatok. Engem már meggyőztek, remélem, Te is adsz egy esélyt a csiganyálka kivonatnak!

Mi a csiganyálka kivonat és hogyan kerül kozmetikumokba?

A csiganyálka a csigák és meztelencsigák által termelt nyálka. Ez egy kémiailag összetett anyag, amely többek között elasztint, peptideket, glikolsavat és hialuronsavat is tartalmaz. Koreai kozmetikumokban elterjedt hatóanyag, a Benton cég kozmetikumai között több termékben is találkozhatsz ezzel az összetevővel. A csiganyálka kinyerése során a csigák egy hálón vagy üvegen mozognak, így összegyűjthetővé válik a folyadék és az állatok nem sérülnek meg a folyamat során. Ezután visszahelyezik a csigákat természetes élőhelyükre. A Benton termékek esetén a csiganyálka erjesztett formában kerül a kozmetikumba, ez az extra lépés biztosítja, hogy könnyebben a bőrbe szívódjon az összetevő.

Tapasztalataim az összetevővel

Én már fiatalon, huszonévesen kezdtem el csiganyálka kivonatot tartalmazó kozmetikumokat használni és azóta is szívesen építem be az arcápolási rutinomba. Minden formában kedvelem, használtam már fátyolmaszkban, szemmaszkban, arckrémben, de a kedvencem a toner lett. A tonereket akár több rétegben is felviheted a bőrödre, ezt az eljárást 7 bőrréteg módszernek nevezik a koreaiak. Saját tapasztalataim és az ígért hatások miatt édesanyámnak is ajánlottam az összetevő kipróbálását és ő azóta nem használ más arckrémet, mint a Benton Snail Bee High Content arckrém.

A következő okok miatt szeretem ezt a különleges összetevőt:

  • minden bőrtípusra jótékony hatással van
  • feltölti, energizálja az arcbőrt, így az ragyogó és rugalmas lesz
  • glikolsav tartalma, amely egy hámoldó AHA-sav, puhává teszi a bőrt és csökkenti a foltokat és ráncokat
  • hosszútávon hidratálja a bőrt, így az nem szárad ki napközben

Szakirodalom bőrgyógyászat, bőrápolás témában a csiganyálka kivonattal kapcsolatban

A szárazföldi puhatestűek (csigák és meztelencsigák) által termelt nyálka meggyőző tulajdonságokkal rendelkezik. Feljegyzések szerint évszázadok óta használnak kisebb sebek és bőrhibák, például szemölcsök kezelésére. A csiganyálka kivonatot már az ókori görögök is használták bőrkezelésre; Hippokratész állítólag a zúzott csigák használatát javasolta a gyulladt bőr enyhítésére. A világ másik felén körülbelül 20-25 évvel ezelőtt chilei csigatenyésztők, akik Franciaországba exportálták az állatokat, felfigyeltek a csiganyálka hatásaira és megállapították, hogy használatával a bőrsérülések gyorsan, heg nélkül gyógyulnak.

A csiganyálka szénhidrátok, enzimek, hialuronsav, különböző peptidek és fémionok összetett keverékéből áll. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a csiganyálka olyan peptideket tartalmaz, mint a mucin, amelyek antibakteriális hatással rendelkeznek. Ezek nemcsak természetes antibiotikumként működnek, hanem az immunrendszer számos elemét is stimulálják, beleértve például a bőrgát helyreállítását. (Thomas, S., 2013)

A Cyptomphalus aspersa nyálkájának hatása fénykárosodott bőrön

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el.

A tanulmány egy kettős vak, randomizált vizsgálatot ír le, amelyben 25, közepesen súlyos vagy súlyos fénykárosodásban szenvedő személyt kezeltek csiganyálka kivonatot tartalmazó emulzióval és folyékony szérummal az egyik oldalon és placebóval a másikon 12 hétig. A szemkörnyéki apró ráncok szilikonos bőrlenyomatát a kiinduláskor és a 12 hetes kezelés után vizsgálták, vetették össze.

A csiganyálka kivonatot tartalmazó kozmetikumok napi alkalmazása jelentősen javította a szemkörnyéki apró ráncokat 12 hét után, összehasonlítva az inaktív placebóval kezelt területtel. Továbbá mind a szemkörüli és a szájkörüli bőr nagyobb mértékben javult az aktív oldalon, mint a placebóval kezelt oldalon, 8, 12 és 14 hét (2 héttel a termékek elhagyása után) után is. Amellett, hogy az összetevő hatékonynak bizonyult, a csiganyálka kivonat jól tolerálhatónak is tűnt, nem jelentettek mellékhatásokat a vizsgálat teljes időtartama alatt.

Csiganyálka kivonat a szépészetben: átverés vagy igazság? – Dr. Baswan, gyógyszerészdoktor cikke

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Korlátozott számú in vitro és klinikai tanulmány kimutatta, hogy a csiganyálka kivonat serkenti a kollagéntermelést azáltal, hogy fokozza a fibroblasztok növekedését, szaporodását. Emellett javítja a bőr textúráját és csökkenti a szem körüli ráncokat. A csiganyálka helyreállító tulajdonságai valószínűleg antioxidáns hatásukkal magyarázhatók. Néhány kutatás arról is szól, hogy a csiganyálka krémek hatékonyak a másodfokú égési sérülések sebkezelésében.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük