Összetevők

A legfontosabb vitaminok a bőrápolásban

Számos aktív hatóanyag között válogathatunk, ha a tudatos bőrápolást választjuk. Elterjedt a vitaminok használata a bőrápolásban, különösképp azért, mert helyileg, topikálisan alkalmazva is szemmel látható eredményeket, javulást érhetünk el velük. A legfontosabb vitaminok azok, amelyek pozitív hatással vannak a bőrünkre, segítenek megoldani a problémánkat. Az alább felsorolt vitaminokat nem csak táplálkozással érdemes bevinnünk a szervezetünkbe, de kozmetikumokban is hasznukat vehetjük és javíthatunk velük bőrünk állapotán.

Viaminok a bőrápolásban

A-vitamin

A retinol és származékainak gyűjtőneve, zsírban oldódó vitamin. Az első világháború alatt fedezték fel, hogy a bőrnek szüksége van A-vitaminra, ugyanis hiánya esetén a bőr megvastagszik és kiszárad. Az utóbbi évtizedekben szintetikusan állítják elő és elsősorban az akne kezelésére használják (tretinoin, izotretinoin tartalmú készítmények). A retinol öregedésgátló hatással is rendelkezik, serkenti a kollagén- és elasztin termelést, amelyek az irha fontos szövetei.

Bőrre gyakorolt hatása:

  • mérsékli a ráncok kialakulását
  • egyenletes, sima bőrfelszínt eredményez
  • csökkenti a faggyútermelést
  • csökkenti az akne kialakulásának esélyét
  • fényérzékennyé teszi a bőrt, irritáló lehet

B3-vitamin

Niacinamidként is ismert, vízben oldódó vitamin. Fokozza a bőr vérellátását, ezáltal a hőmérsékletét is megemelheti, ezek pedig fokozzák a hatóanyagok felszívódását. További előnyei, hogy erősíti a bőr barrierjét, ezzel csökkentve a bőr vízvesztését és csökkenti a faggyúmirigyek működését. Látható eredmény érdekében legalább 2%-os koncentrációban szükséges a bőrön alkalmazni.

B5-vitamin

Más néven pantoténsav, pantenol, vízben oldódó vitamin. Számos előnnyel rendelkezik, hámképző, hidratáló, regeneráló összetevő. Érdekesség, hogy erősíti a szőrszálakat, ezért hajápoló készítményekben is gyakran előfordul. A gyógyászatban 2-6%-os koncentrációban lelhető fel, minden bőrtípuson használható.

C-vitamin

Vízben oldódó vitamin, erős antioxidáns hatással rendelkezik. További előnyei, hogy halványítja a pigmentfoltokat, növeli a bőr rugalmasságát. Egyes kutatások szerint hatékonyabbnak bizonyul a természetes forrásból származó C-vitamin, mert így antioxidánsok is találhatók a kivonatban, amelyek természetes tartósítószerként védik az egyébként rendkívül instabil C-vitamint. Sajnos a C-vitamin molekulái nehezen jutnak a bőrbe és levegővel érintkezve könnyen oxidálódik, miközben jelentősen csökken a hatása.

E-vitamin

Más néven tokoferolok, zsírban oldódó vitamin. Antioxidáns hatása miatt ismert, vagyis véd a szabad gyökök kialakulása ellen, lassítja az öregedést. Ezenfelül fokozza a vérbőséget és az anyagcserét a bőrben.

Q-vitamin

Pár éve volt rendkívül felkapott, de ma is számos kozmetikumot reklámoznak ezzel a hatóanyaggal. Koenzim-Q10-ként vagy röviden, Q10-ként ismert, zsírban oldódó vitamin. Bőrregeneráló hatása van, valamint késlelteti az öregedést. Szervezetünk is előállítja, de az idő előrehaladtával csökken a mennyisége bőrünkben.

Related Posts