Arcápolás

UV sugárzás hatásai, a naptej fontossága, kémiai vagy fizikai fényvédő?

Az arcápolás csak akkor lehet hosszútávon sikeres, ha megfelelően védekezel az UV sugárzás káros hatásaival szemben egy naptej rendszeres használatával. A fényvédelem a bőrápolás elengedhetetlen része és szerencsére egyre népszerűbbé válik a naptejek mindennapi használata. Ügyelj te is a fényvédelemre, ha tovább fiatalon szeretnéd tartani a bőrödet, elkerülnéd a bőrrákot és a nemkívánt bőrproblémákat, amelyekért az UV sugárzás felelős. Olvasd el a cikket és tudd meg, miért kell védekeznünk az UV sugárzással szemben és mi a különbség egy fizikai fényvédő és egy kémiai fényvédő között.

Miért kell minden nap naptejet viselni?

Amikor napsugárzás éri bőrünket, ott azonnal elindul egy védekező mechanizmus: a bőr barnulása. A festékképzés folyamatát felgyorsítja az UV sugárzás, így több melanin lesz a hámrétegben. A bőrben található melanin ernyőszerűen terül el a hám osztódó sejtjei fölött, így szó szerint „leárnyékolják” és így megvédik ezeket a sejteket. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért szükséges a fényvédő krémek alkalmazása, ha a bőrünk egyébként is véd a napsugárzástól. A válasz egyszerű: a lebarnult bőr igyekszik megvédeni a hámsejteket, azonban csak 4 faktoros UV védelmet tud nyújtani. Ezzel szemben egy naptej általában 30-50 faktoros védelmet is nyújthat.

Mit okoz az UV sugárzás a bőrben?

Az UV-sugarak idő előtti öregedést és napsugárzás okozta bőrkárosodásokat idéz elő, például ráncokat, kemény tapintású bőrt a fokozott hámképződés miatt, májfoltokat, vízhiányos bőrt és akár bőrrákot.

Az UV-sugárzás okozta kár kumulatív és az idő előrehaladtával növeli a bőrrák kockázatát. Míg a tested képes helyrehozni a bőrsejtek DNS-károsodásainak egy részét, sajnos nem képes mindet kijavítani. A helyrehozhatatlan károsodás idővel felhalmozódik és olyan elváltozásokat vált ki, amelyek a bőrsejtek gyors szaporodását okozzák. Ez rosszindulatú daganatokhoz vezethet, legismertebb fajtája a melanoma. A károsodás mértéke függ az UV-sugarak intenzitásától és attól, hogy a bőröd mennyi ideig volt kitéve védelem nélkül.

A bőrünket kétféle sugárzás éri: UVA és UVB sugárzás. Az utóbbi csak a legfelső réteget, a hámréteget érinti, itt barnulást vagy napégést okoz. Ez a sugárzás nem hatol át az ablaküvegen, intenzitása jelentősen eltérő a különböző évszakokban, de még a napszakokban is. Nyáron és a déli-kora délutáni órákban a legerősebb, ilyenkor kerülni kell a napon való tartózkodást. Az UVA sugárzás azonban nem csak a hámréteget, de a bőr mélyebb rétegeit, az irhát is eléri. Ez is barnulást és napégést eredményez, ezenfelül ez a sugárzás okozza a bőröregedést és a bőrrákot. Roncsolja a kollagénrostokat és ráncokat okoz. A földfelszínre érő UV sugárzások közül 95%-ban UVA sugárzás ér minket és az intenzitása folyamatos: télen is olyan erős, mint nyáron. Az UVA sugarak áthatolnak az üvegen, így az épületekben is elérhet bennünket. Ami a legrosszabb, UVA sugárzás található a szoláriumok fénycsöveiben is, ahol naptej nélkül teszik ki magukat a sugárzásnak emberek, nem is szeretném részletezni, ez mennyire káros a bőrnek.

Különböző naptejek: mi a különbség a fizikai fényvédő és a kémiai fényvédő között?

A fizikai fényvédők aktív ásványi anyagokat, például titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaznak, amelyek úgy működnek, hogy a bőr tetején ülve visszaverik és szétszórják a káros UV-sugarakat. Védelmet nyújtanak mind az UVA, mind az UVB sugárzás ellen és hatásuk már a felviteltől működik. Ásványi vagy természetes fényvédőként is ismerheted őket. A fizikai fényvédők előnyei, hogy nem tömítik el a pórusokat és kevesebb az irritáció, a bőrpír kialakulásának esélye. Terhesség alatt is inkább a fizikai fényvédőket szokták ajánlani a szakemberek.

A kémiai fényvédők olyan szerves (szénalapú) vegyületeket tartalmaznak, amelyek egy kémiai reakció folyamán az UV sugárzást hővé alakítják át. Előnyük, hogy könnyebb a felvitelük és valamelyest tartósabbak, kisebb eséllyel dörzsöljük le az arcunkról. A kémiai fényvédők hátrányainak listája viszont hosszabb: csak 10-15 perccel a naptej felvitele után védik a bőrt, a felszabaduló hő irritációt okozhat, kevésbé stabil, mert a kémiai reakció során a fényvédő anyagok felhasználódnak. Érdekesség, hogy Hawaii-on két kémiai fényvédő összetevőt betiltottak, mert ha a vízbe kerülnek, akkor kockázatot jelentenek a korallzátonyokra.

A koreai Yadah Oh My Sun Protection Milk kiváló naptej lehet mindenkinek

Mindennapi használatra kifejlesztett, erősen hidratáló naptej, amely magas szintű védelmet nyújt mind az UVA, mind az UVB sugárzás ellen. Ez a fényvédő minden bőrtípusra, minden korosztály számára alkalmas, még az állapotos hölgyek és a babák bőrére is. Használd ezt a terméket minden nap a reggeli bőrápolási rutin utolsó lépéseként, hogy megvédd arcbőrödet a károsodástól.

Az Oh My Sun Protection Milk a fizikai fényvédő összetevők mellett számos olyan növényi kivonatot tartalmaz, amelyek hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek. Az Ázsiai Gázló (Centella Asiatica) kivonat kiváló bőrnedvesítő tulajdonságokkal és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A Houttuynia Cordata kivonat flavonoidokban gazdag, amelyek gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. A Napraforgómag Olaj hidratálja és nyugtatja a bőrt, miközben erősíti a bőr lipideit. Így ez a napvédő krém nem csak az UV sugárzástól véd, de eközben hidratálja is a bőrt.

Related Posts