Összetevők

Zöld tea kivonat az arcápolásban

A zöld tea kivonatnak számos jótékony hatása van az arcápolásban. Többek között antioxidáns hatással rendelkezik, hidratálja a bőrt és helyreállítja a faggyútermelést. Ez az összetevő nem csak elfogyasztva fejti ki hatását, de topikálisan, a bőrre kenve is kedvezően hat a bőrsejtekre. Ebben a bejegyzésben az utóbbi felhasználásáról olvashatsz, olyan kutatások eredményeit gyűjtöttem össze, amelyek a zöld tea kivonat arcápolásban való használatát vizsgálják.

Egy trópusi cserje kivonatának hatása kozmetikumok összetevőjeként

A zöld tea kivonat helyi alkalmazásának számos előnye van, melyet klinikai tesztek is alátámasztanak. Az ebben az összetevőben található polifenolok erős antioxidáns és bőrnyugtató hatással rendelkeznek és ígéretes hatóanyagnak számítanak a napsugarak okozta bőrkárosodás javítására.

Polifenolok: olyan szerves vegyületek, amelyekben nagy számú fenolgyűrű található, kedvező egészségügyi és antioxidáns hatásukról ismertek.

Ennek a növényi eredetű összetevő gyulladáscsökkentő tulajdonságai hozzájárulnak a bőrirritáció, a bőrpír és a duzzanat csökkentéséhez.  Ha ezt a hatóanyagot keresed a kozmetikumok összetevői között, akkor latin nevét, a camellia sinensis-t keresd.

A zöld tea hatása a faggyútermelésre

Zöld tea és lótusz kivonat arcbőrön való alkalmazása

2013-ban Mahmood és társai egy kontrollált, monocentrikus vizsgálat során 22 egészséges, 22–28 év közötti férfit figyeltek meg a zöld tea kivonat faggyútermelést befolyásoló hatásának bizonyításához. Két csoportra bontották az egyéneket, az első csoport zöld tea kivonatot használt az egyik orcán és placebót a másikon, míg a második csoport zöld tea és lótusz kivonatot alkalmazott az egyik orcán és placebót a másikon. Mindkét csoport napi egyszer, este alkalmazta a megfigyelt anyagokat 60 napon keresztül.

60 nap elteltével a zöld tea kivonatot használó csoport tagjainak szignifikánsan (27%-kal) csökkent a faggyútermelése a kiindulási értékhez képest. A zöld tea és lótusz kivonatot használók csoportjában szintén jelentősen (25%-kal) csökkent a faggyútermelésük a placebo kontrollhoz képest. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a zöld tea kivonat és a zöld tea és lótusz kivonat kombinációjú topikális készítmények eredményesen alkalmazhatók a fokozott faggyútermeléssel járó bőrbetegségek, például az acne vulgaris kezelésére.

Zöld tea kivonat faggyútermelést csökkentő hatása

Mahmood és társai 2010-ben végzett tanulmányában tíz 24–40 éves egészséges férfi nyolc hétig 3%-os zöld tea kivonatot tartalmazó emulziót használt az arcán. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált emulzió a faggyútermelés jelentős csökkenéséhez vezetett a 8 hetes vizsgálati periódus alatt. Pontosabban, a faggyútermelés az első héten közel 10%-kal, a 8. hét végén pedig 60%-kal csökkent.

A zöld tea kivonatnak nem csak antioxidáns hatása van

Egy 2013-ban végzett klinikai teszt során 6% töménységű zöld tea kivonat oldatot alkalmaztak 24 önkéntes bőrén. A megfigyelt személyek az alkarjukon alkalmazták az oldatot, egy másik területen pedig semmilyen készítményt nem alkalmaztak (kontroll terület). A készítmény a hosszú távú vizsgálata során fokozta a bőr nedvességtartalmát, ebből következtethetünk arra, hogy a zöld tea topikális alkalmazása hosszan tartó hidratáló hatású. A bőr rugalmassága is jelentősen megnőtt 30 nap elteltével azon a területen, ahol a zöld tea kivonat tartalmú készítményt használták. 15-30 nap elteltével a bőr textúrája jelentősen javult a bőr érdességének csökkenése miatt. Összességében az eredmények arra utalnak, hogy a zöld tea kivonatot tartalmazó kozmetikai készítmények kifejezetten hidratáló hatásúak és javítják a bőr textúráját is.

A polifenolok jótékony hatása

Egy 2001-ben publikált cikk összefoglalja, hogy számos laboratórium kimutatta azt, hogy a zöld tea különböző állatmodellekben gátolja a kémiai karcinogén és ultraibolya sugárzás okozta bőrdaganatképződést. Tanulmányok bizonyítják azt is, hogy a zöld tea kivonat gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük