Összetevők

Zöld tea kivonat az arcápolásban

A zöld tea kivonatnak számos jótékony hatása van az arcápolásban. Többek között antioxidáns hatással rendelkezik, hidratálja a bőrt és helyreállítja a faggyútermelést. Ez az összetevő nem csak elfogyasztva fejti ki hatását, de topikálisan, a bőrre kenve is kedvezően hat a bőrsejtekre. Ebben a bejegyzésben az utóbbi felhasználásáról olvashatsz, olyan kutatások eredményeit gyűjtöttem össze, amelyek a zöld tea kivonat arcápolásban való használatát vizsgálják.

Egy trópusi cserje kivonatának hatása kozmetikumok összetevőjeként

A zöld tea kivonat helyi alkalmazásának számos előnye van, melyet klinikai tesztek is alátámasztanak. Az ebben az összetevőben található polifenolok erős antioxidáns és bőrnyugtató hatással rendelkeznek és ígéretes hatóanyagnak számítanak a napsugarak okozta bőrkárosodás javítására.

Polifenolok: olyan szerves vegyületek, amelyekben nagy számú fenolgyűrű található, kedvező egészségügyi és antioxidáns hatásukról ismertek.

Ennek a növényi eredetű összetevő gyulladáscsökkentő tulajdonságai hozzájárulnak a bőrirritáció, a bőrpír és a duzzanat csökkentéséhez.  Ha ezt a hatóanyagot keresed a kozmetikumok összetevői között, akkor latin nevét, a camellia sinensis-t keresd.

A zöld tea hatása a faggyútermelésre

Zöld tea és lótusz kivonat arcbőrön való alkalmazása

2013-ban Mahmood és társai egy kontrollált, monocentrikus vizsgálat során 22 egészséges, 22–28 év közötti férfit figyeltek meg a zöld tea kivonat faggyútermelést befolyásoló hatásának bizonyításához. Két csoportra bontották az egyéneket, az első csoport zöld tea kivonatot használt az egyik orcán és placebót a másikon, míg a második csoport zöld tea és lótusz kivonatot alkalmazott az egyik orcán és placebót a másikon. Mindkét csoport napi egyszer, este alkalmazta a megfigyelt anyagokat 60 napon keresztül.

60 nap elteltével a zöld tea kivonatot használó csoport tagjainak szignifikánsan (27%-kal) csökkent a faggyútermelése a kiindulási értékhez képest. A zöld tea és lótusz kivonatot használók csoportjában szintén jelentősen (25%-kal) csökkent a faggyútermelésük a placebo kontrollhoz képest. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a zöld tea kivonat és a zöld tea és lótusz kivonat kombinációjú topikális készítmények eredményesen alkalmazhatók a fokozott faggyútermeléssel járó bőrbetegségek, például az acne vulgaris kezelésére.

Zöld tea kivonat faggyútermelést csökkentő hatása

Mahmood és társai 2010-ben végzett tanulmányában tíz 24–40 éves egészséges férfi nyolc hétig 3%-os zöld tea kivonatot tartalmazó emulziót használt az arcán. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált emulzió a faggyútermelés jelentős csökkenéséhez vezetett a 8 hetes vizsgálati periódus alatt. Pontosabban, a faggyútermelés az első héten közel 10%-kal, a 8. hét végén pedig 60%-kal csökkent.

A zöld tea kivonatnak nem csak antioxidáns hatása van

Egy 2013-ban végzett klinikai teszt során 6% töménységű zöld tea kivonat oldatot alkalmaztak 24 önkéntes bőrén. A megfigyelt személyek az alkarjukon alkalmazták az oldatot, egy másik területen pedig semmilyen készítményt nem alkalmaztak (kontroll terület). A készítmény a hosszú távú vizsgálata során fokozta a bőr nedvességtartalmát, ebből következtethetünk arra, hogy a zöld tea topikális alkalmazása hosszan tartó hidratáló hatású. A bőr rugalmassága is jelentősen megnőtt 30 nap elteltével azon a területen, ahol a zöld tea kivonat tartalmú készítményt használták. 15-30 nap elteltével a bőr textúrája jelentősen javult a bőr érdességének csökkenése miatt. Összességében az eredmények arra utalnak, hogy a zöld tea kivonatot tartalmazó kozmetikai készítmények kifejezetten hidratáló hatásúak és javítják a bőr textúráját is.

A polifenolok jótékony hatása

Egy 2001-ben publikált cikk összefoglalja, hogy számos laboratórium kimutatta azt, hogy a zöld tea különböző állatmodellekben gátolja a kémiai karcinogén és ultraibolya sugárzás okozta bőrdaganatképződést. Tanulmányok bizonyítják azt is, hogy a zöld tea kivonat gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Zöld tea kivonat arcápolási termékekben

Yadah Green Tea Pure arctisztító balzsam

A Green Tea Pure arctisztító balzsam egy olívaolaj alapú, zöld tea port tartalmazó tisztító kozmetikum. A habzó tisztítószerektől eltérően az arctisztító balzsamok nem irritálják, nem szárítják ki a bőrt és nem zavarják a bőrfelszín pH-szintjét. Ez a dél-koreai arctisztító balzsam hihetetlenül hatékony a smink és a szennyeződések eltávolításában a kozmetikumban található természetes olajok miatt. Mély tisztítást biztosít, miközben feloldja a felesleges faggyút a bőrfelszínen, amely egyébként eltömítené a pórusokat és pattanásokhoz vezetne. 

Benton Snail Bee Ultimate szérum

Ez a bőrápoló kozmetikum 70% erjesztett csiganyálka szűrletet tartalmaz, a negyedik összetevője pedig a zöld tea kivonat. Ennek a két aktív összetevőnek a kombinációja lenyűgöző anti-aging hatást eredményez, nem véletlenül ez az egyik legkedveltebb termék a webáruházban. Hatóanyagai megerősítik a bőrfelszínen található bőrgátot, ezáltal az arcbőr sima tapintású és rugalmas lesz. A szérum segít megelőzni a nedvességvesztést és a bőr károsodását, csökkenti a ráncokat és a bőr megereszkedését.

Benton Snail Bee High Content fátyolmaszk

Ennek a koreai fátyolmaszknak az első, így a legnagyobb mennyiségben megtalálható összetevője a zöld tea kivonat. Minden bőrtípusra alkalmas, a Snail Bee High Content maszk segít az azonnali hidratálást igénylő bőrön, amely szárazság és érzékenység miatt viszkető, vagy egyenetlen bőrszínnel rendelkezik. Camellia sinensis tartalma miatt kellemesen hűsíti az arcbőrt, sőt hidratálja és megvédi a szabad gyököktől is.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük