Összetevők

A Hialuronsav

A hialuronsav egy rendkívül erős összetevő. Ne tévesszen meg a „sav” szó, nem tud ártani a bőrnek, mint sok más sav. Ez a vízmegtartó molekula a testünkben mindenütt megtalálható és sokféle módon felhasználható. Ami a kozmetikai felhasználását illeti, a hialuronsav segít megőrizni a bőr hidratált és kisimult állapotát. Ezenkívül, a testünk természetesen előállítja, de szorosan kapcsolódik a bőr öregedéséhez is, a kor előrehaladtával.

Mi a Hialuronsav?

A hialuronsav egyfajta szénhidrát, természetesen előfordul az élő szervezetekben. Az elsődleges funkciója az emberi testben a víz megkötése és a test bizonyos részeinek síkosítása, például az ízületekben és a bőrben. A hialuronsav az egyik leginkább vízszerető molekula, tökéletes összetevője a bőrápoló szereknek, mivel a természet hidratálójának is szokták hívni. Használható a bőr regenerálására vagy megerősítésére, mivel már természetesen is magas koncentrációban van jelen a bőrben. A test hialuronsav tartalmának több mint 50% -a a bőrben található, bár a termelés szintje az öregedéssel csökken és ennek eredményeként a bőr egyre kevésbé hidratált.

A hialuronsav közvetlenül alkalmazható a napi bőrápolási rutinban és azonnali eredményekre lehet számítani. Keresd a következő kifejezések egyikét a termékek összetevői között, ezek a hialuronsav különböző nevei:

Sodium Hyaluronate, Hyaluronan, Hyaluran, Hyaluronate Sodium, Glycoaminoglycan, HA, Hyaluronic Acid

A hialuronsav és a bőröregedés

Az öregedő bőrben megfigyelt legdrámaibb kémiai változás a hialuronsav eltűnése a felhámban (a bőr felszínén), miközben még mindig megtalálható az irha rétegben (a bőr mélyebb, vastagabb rétege). Ezenfelül, a bőr öregedésével kapcsolatos másik tudományos megfigyelés a hialuronsav polimerjeinek méretbeli csökkenése a bőrben. Magyarul, a hialuronsav elemek kissebbé válnak. Ennek eredményeként a felhám elveszíti kulcsfontosságú játékosát, amely megköti és visszatartja a vizet a bőr felületén, ami összességében a bőr nedvességének elvesztését eredményezi. Ez a jelenség hozzájárul a kiszáradt bőr kialakulásához és a rugalmasság elvesztésének megjelenéséhez, amelyek az öregedő bőr jellemzői.

Sajnos nem tudjuk megállítani az idő múlását, de meggátolhatjuk vagy lelassíthatjuk az idő előtti öregedést. „A bőr korai öregedése az ismételt és hosszabb ideig tartó UV sugárzásnak az eredménye. Az arcbőr öregedésének körülbelül 80% -át az ultraibolya sugárzásnak tulajdonítják ”(Papakonstantinou, et al., 2002). Tudósok azt fedezték fel, hogy az UV-sugárzás káros hatása ugyanolyan eredményű a bőrben, mint a megsebzése és testünk egy enyhe gyógyulási folyamattal reagál ezekre. A sebgyógyulás során megnövekszik a hialuronsavtermelés a bőrben és ugyanezzel igyekszik megvédeni magát a naptól is. Csak 5 perc ultraibolya sugárzás megnövekedett hialuronsavszintet okozhat a bőrben, ami azt jelenti, hogy a bőr károsodik, és éppen próbálja meggyógyítani magát.

Hialuronsav koreai kozmetikumokban

Tanulmányok azt mutatják, hogy a hialuronsav nemcsak nedvesítőszerként működik, hanem növeli a kollagéntermelést, fenntartja a bőr rugalmasságát és harcol a szabad gyökök ellen is.

A Benton Cosmetics egy kiemelkedően hidratáló termékcsaládot dolgozott ki, amely megőrzi a bőr olaj-víz egyensúlyát, enyhén savas és biztonságos az érzékeny bőrnek: ezek a Moist & Mild toner, szérum és krém. Mindhárom termék magas szintű kakaókivonatot tartalmaz, amelyek hidratáló hatásúak és hialuronsavat is tartalmaznak. A Sodium Hyaluronate, magyarul nátrium-hialuronát, a hialuronsav nátriumsója, jóval kisebb molekulamérete van, ami hasznos tulajdonság a bőrön történő felszívódáshoz. Ezek a termékek kiválóan alkalmasak száraz bőrre és általában minden bőrtípusra, hogy megőrizzék  táplált és hidratált tulajdonságaikat.

Referenciák:

Dermalogica.com (2019) what is hyaluronic acid? Elérhető: https://www.dermalogica.com/what-is-hyaluronic-acid%3F/what-is-hyaluronic-acid,default,pg.html [Megtekintve 2019.09.25.]

Eleni Papakonstantinou, Michael Roth & George Karakiulakis (2012) Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging, Dermato-Endocrinology, 4:3, 253-258 Elérhető: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/derm.21923 [Megtekintve 2019.09.25.]

.J. Necas, L. Bartosikova, P. Brauner, J. Kolar (2008) Hyaluronic acid (.]aluronan): a review, Veterinarni Medicina, 53, 2008 (8): 397–411 Elérhető: http://www.kalipura.it/download/Hyaluronic_acid.pdf [Megtekintve: 2019.09.25.]

Related Posts