Arcápolás

Mi az a SLUGGING? Kipróbáltam!

Egy újabb arcápolási trend, ismét a koreaiak által népszerűsítve. Szinte hetente bukkannak fel új bőrápolási praktikák és egyszerűen nem hagynak nyugodni addig, amíg nem tesztelem őket. Furdalt a kiváncsiság, így természetesen kipróbáltam én is. A legújabb módi az úgynevezett slugging, ami az angol slug, vagyis meztelencsiga szóból ered. Első hallásra szörnyen hangzik, de tudom, hogy nem kell megijedni az ilyen antipatikus szavaktól, hiszen naponta használok csiganyálka és méhméreg kivonatot tartalmazó arckrémet (Snail Bee High Content arckrém). Utánajártam, mit jelent pontosan a slugging, miért terjedt el ez az új arcápolási trend és mi a tudomány a vazelin, azaz petrolátum arcbőrön való alkalmazása mögött.

Slugging, a legújabb arcápolási trend vazelinnel

Több jelentése is van az angol slug szónak, magyar megfelelői például: egy feles vodka (a slug of vodka), igeként pedig azt is jelenti, hogy ököllel megüt valakit (She slugged him). A szépségápolás világában pedig egy új definíciója született a slugging-nak: olyan vastagon bekenni az arcbőrt petrolátummal, hogy egy meztelencsiga nyálkás bevonatához hasonlítson.

Be kell valljam, rettegek a meztelencsigáktól. Nem félek a pókoktól, rágcsálóktól, rovaroktól, de ha meglátok egy nyálkás puhatestűt, sírva tudok fakadni. A meztelencsiga fóbiám miatt sokáig nem volt kedvem egy olyan arcápolási módot kipróbálni, aminek az elnevezése folyamatosan a legrosszabb rémálmomra emlékeztet. Azonban beköszöntött az ősz, jelentősen hűvösebb lett az idő és az arcom erre reagálva erősen vízhiányossá vált. Hiába végeztem el a reggeli arcápolási rutinomat, kora délután ismét kiszáradt, húzódott az arcbőröm. Összességében nincs sok probléma az arcbőrömmel, enyhén zsíros a bőrtípusom és gyakran tapasztalok felszíni dehidratációt. Egy arctisztítás után úgy döntöttem, itt az idő egy kis újdonságnak az arcápolási rutinomban, jobban utánanéztem a slugging részleteinek és kipróbáltam.

Sokat olvasok a bőr védekező funkciójáról, valamint a bőr láthatatlan vízvesztéséről, ezzel kapcsolatban született meg az ötlet, hogy segítségemre lehet a slugging. A hámréteg felszínén található az úgynevezett bőrfelszíni emulzió, ami egy vizes és egy zsíros fázis keveréke. Feladata a bőr felszínének hidratáltan, puhán tartása, a berepedezésektől, vagyis fertőzési kapuktól való megóvása. A bőfelszíni emulzió a bőr barrierjének fontos része. Az intercelluláris lipiddel, tehát a hámréteget összetartó anyaggal együtt csökkentik a hámon keresztüli láthatatlan vízvesztést. Ezt a vízvesztést angolul transepidermal water loss-nak nevezzük, röviden: TEWL. A slugging során vazelinnel kenjük be az arcunkat az arcápolási rutin utolsó lépéseként, ezzel erősítve a barrier funkciót és megakadályozva a bőr nedvességvesztését.

Miért érdemes kipróbálnod a slugging arcápolási trendet?

Először is, a vazelin vagy petrolátum a legjobban záró réteg, amit a bőrödre kenhetsz. Ez azért jó az arcbőrnek, mert teljesen a bőrbe zárja azt a hidratációt, amit az arcápolási rutin során felvittél a bőrödre. Ez az arcápolási trend nem helyettesíti a hidratáló termékek, arckrémek használatát, hanem azokon felül szükséges alkalmazni. A slugging különösen azoknak ajánlott, akiknek vízhiányos a bőrük, mert így megakadályozható a bőr láthatatlan vízvesztése. Ez a legfőbb indok, amiért én kipróbáltam a slugging-ot. Ha esetleg megsérült a bőr természetes védőrétege, mert például túl sok bőrradírt, hámlasztót használtál vagy egy új kozmetikum rossz hatással volt a bőrödre, ez az arcápolási trend segíteni fog! Száraz és zsíros bőrön is alkalmazható, a petrolátum nem komedogén összetevő, így nem tömíti el a pórusokat.

Tudományos magyarázat a slugging hatékonyságáról

A vazelin antimikrobiális és bőrgát erősítő funkciója

Czarnowicki et al., 2016. Petrolatum: Barrier repair and antimicrobial responses underlying this “inert” moisturizer. Journal of Allergy and Clinical Immunology, [online] 137(4), pp.1091-1102.e7.

Az 1872 óta kapható vazelin széles körben használt hidratáló krém, amely főleg hosszú láncú alifás szénhidrogénekből áll. Kimutatták, hogy csökkenti a transzepidermális vízvesztést (TEWL) mind egészséges, mind irritált emberi bőrön. Fontos, hogy a petrolátum ritkán vált ki allergiás kontakt dermatitisz (kontakt ekcéma) reakciókat, és soha nem jelentettek róla, hogy kontakt anafilaxiát (allergiás rohamot) okozna. Ez a tanulmány a petrolátum alkalmazásával kiváltott molekuláris válaszok feltárására irányul, amelyek elősegítik a sérült bőrgáttal rendelkező betegek felépülését. Egyrészt az atópiás dermatitiszben (ekcémában) szenvedő betegek fertőzéseit, másrészt a bőrműtéteken átesett betegek felépülései idejét csökkenti a vazelin.

A klinikai teszt eredményeként a Mohs-sebészek 69,4%-a rutinszerű beavatkozások után a vazelint javasolja sebkezelésre. A petrolátum, amint ez a tanulmány bemutatja, hihető magyarázatot ad hatékonyságára a posztoperatív fertőzések csökkentésében. A vazelin bőrzáró funkciója markáns változásokat mutatott az stratum corneum (szaruréteg) szerkezetében, a sejtközötti terek kiszélesedésével a szaruréteg megvastagodott. A kutatás adatai megerősítették egy korábban végzett tanulmány eredményeit: a vazelin alkalmazása hasadékképződést okoz a szarurétegben (sejtközi intercelluláris petróleumcsomókat), ami a szaruréteg megvastagodásához, jobb gátfunkcióhoz és csökkent transzepidermális vízvesztéshez (TEWL) vezet.

Petrolátum, azaz vazelin hatásának vizsgálata sérült bőrgát esetén

Bárány, M., 2000. Skin-identical Lipids Versus Petrolatum in the Treatment of Tape-stripped and Detergent-perturbed Human Skin. Acta Dermato-Venereologica, [online] 80(6), pp.412-415.

Ennek a tanulmánynak az a célja, hogy összehasonlítson egy „bőrazonos lipidek”-et tartalmazó petrolátumban gazdag krémet és a tiszta vazelint. A krémek azon képességét vizsgálták, hogy milyen mértékben állítják helyre a bőr védekező funkcióját egy irritáló tisztítószer (SLS) használata és egy ragasztószalag eltávolításával történő bőrfelületi sérülés után. A bőr barrier funkciójának felépülését és a gyulladást 14 napig műszeresen ellenőrizték, vizsgálva a transzepidermális vízvesztést (TEWL) és a bőr vérbőségét.

15 egészséges önkéntes napi két alkalommal, 14 napon keresztül kezelt alkarját vizsgálták a bőrgát megsértését követően. Az alanyok egyik karját bőrazonos lipideket tartalmazó krémmel, a másikat tiszta vazelinnel kezelték. A két különböző krémmel végzett kezelés nem adott arra utaló jelet, hogy a bőrazonos lipideket tartalmazó krém hatékonyabb, mint a tiszta vazelin, bármely sérült terület normalizálódásában. A bőrazonos lipideket tartalmazó krém nem csökkentette jobban sem a bőr vízvesztését (TEWL), sem a vérbőséget, mint a petrolátum. Mindazonáltal mindkét készítmény felgyorsította a bőrgát felépülését egy kezelés nélküli területhez képest.

Hogyan kell csinálni a slugging trendet? Kipróbáltam, nekem így vált be!

Kipróbáltam, hogyan reagál az arcbőröm a vazelin használatra és szinte azonnal pozitívan csalódtam. A következőképp építettem be a slugging módszert az arcápolási rutinomba:

Reggel:

 1. Arctisztítás langyos vízzel
 2. Benton Snail Bee High Content toner
 3. Dr.Ceuracle Royal Vita Propolis 33 ampulla
 4. Benton Snail Bee High Content arckrém
 5. Fényvédő
 6. Vazelin

Este:

 1. Dupla tisztítás: Dr.Ceuracle Pro Balance Pure arctisztító olaj és Dr.Ceuracle Pro Balance krémes arctisztító hab
 2. Dr.Ceuracle Tea Tree Purifine 70 toner
 3. Hialuronsav szérum
 4. Benton Snail Bee High Content arckrém
 5. Vazelin

Az a tapasztalatom, hogy nem szükséges minden reggel és este alkalmazni a slugging eljárást, de nekem bevált és egyébként is szeretem a csillogó, fényes megjelenésű arcbőrt. A vazelin bátran alkalmazható a szemkörnyéken és az ajkakon is, ezek a területek gyakran könnyebben kiszáradnak, így jótékony hatással van rájuk a slugging. Miután kipróbáltam és rendszeresen alkalmaztam a vazelint, 1-2 napon belül megszűntek a vízhiányos bőr tünetei, már nem húzódott az arcbőröm és sokkal rugalmasabb, feltöltöttebb lett a bőröm. A bőr jobb hidratáltsága miatt csökken az apró ráncok láthatósága és a pórusaim is kevésbé észrevehetők.

Próbáld ki Te is a slugging módszert, adj neki egy esélyt, ha vízhiányos vagy száraz bőr tüneteit tapasztalod. Biztonságosan alkalmazható ekcéma és extrém száraz bőr esetén is. Osztd meg ezt a cikket egy ismerősöddel, aki még nem hallott erről az arcápolási trendről vagy a fent említett bőrproblémákat tapasztalja!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük