Egyéb kategória

Egy 30 éves nő akne elleni küzdelme

30 éves vagyok és aknéval küzdök. Szeretném megosztani a tapasztalataimat, praktikáimat és kozmetikumokat, amiket használok abban reménykedve, hogy másoknak segíteni tudok ezzel. Az akne elleni küzdelem egy rendkívül összetett feladat és legtöbbször hosszú ideőbe telik, mire megtaláljuk rá a megoldást. Tabuk nélkül, részletesen leírom a történetemet és azt is, mi hozott pozitív eredményt számomra.

Fiatal kori akne

Pattanások nehezítették meg az életemet középiskola végén, egyetem elején. Ráadásul olyan aknéról beszélek, ami nem a bőr felszínén, hanem mélyen alakul ki, nagy és fájdalmas. Hormonális eredetű, cisztás pattanásokkal kellett felvennem a kesztyűt és nem volt egyszerű a leküzdésük. Jártam kozmetikusnál, bőrgyógyásznál, endokrinológusnál, nőgyógyásznál, de semmi nem biztosított megoldást. Egészen addig, amíg el nem kezdtem fogamzásgátlót szedni és mellette koreai kozmetikumokat használni. Nagyjából egy időben vezettem be mindkettőt, ezért nem tudom, pontosan melyiknek köszönhető a javulás vagy bekövetkezett volna, ha csak az egyiket használom.

Pattanások 30 évesen

Egyetem alatt nem volt gond az arcbőrömmel, amit a fogamzásgátló tablettának és a többlépéses koreai arcápolásnak tudtam be. Évekkel később, amikor már pár éve befejeztem a fogamzásgátló gyógyszer szedését, örömmel tapasztaltam, hogy nem újult ki az akném. Ez egy komoly félelmem volt, mert több nő is tapasztalt ilyet vagy más mellékhatást a tabletta szedésének befejezése után. Alkalmanként jelent meg pár pattanás az arcomon, de nem volt súlyos.

2023 októberben azonban egyre többet foglalkoztatott az állkapcsomon kialakuló akne, mert tizenévesen is ezen a területen jelentek meg a cisztás, nagy pattanások. Ebben az időben szintén több lépéses koreai arcápolási rutint végeztem, néha más kozmetikumokkal is kiegészítve. Igyekeztem az étkezésre odafigyelni, elegendő folyadékot fogyasztani és elkezdtem ismerkedni a homeopátiával. Voltak napok, amikor elégedett voltam a bőrömmel, de a menstruációt megelőző időszakban egyre gyakrabban jelentek meg pattanások az állkapcsomon. Sőt, ami jobban zavart, az a hiperpigmántáció, ami a pattanások után maradt.

Orvosok felkeresése a pattanások miatt

Bőrgyógyász akne kezelése

2024. januárban felkerestem a városomban rendelő bőrgyógyászt a kórház szakrendelésében, tapasztalataim a következők:

Az időpontom 10:00-ra szólt, illedelmes páciensként 10-15 perccel hamarabb érkeztem, mert naív vagyok és optimista. 11:45-kor kerültem sorra és 12 percet töltöttem a doktornő társaságában. A pattanások kezelésére két féle vényköteles terméket kaptam, ezek az Effezel gél és Zineryt külsőleges oldat. A gyors vizitet követően hasonló gyorsasággal vettem az irányt a legközelebbi gyógyszertárba, hogy mielőbb megkezdjem az akne kezelését a javasolt gyógyszerekkel. A gyógyszerész hölgy már-már ismerős, nagyon kedves és valószínűleg több felvilágosítást kaptam tőle, mint a szakorvostól. Azonban a pár perce javasolt és felírt Effezel gél sajnos már nincs forgalomban Magyarországon – tájékoztat a patikus. Sebaj, adok egy esélyt a Zinerytnek, bár ha lehetett volna, inkább a retinol és benzoil-peroxid tartalmú gélt választottam volna.

A bőrgyógyász szakorvos emellett nőgyógyászati vizsgálatot is javasolt és ezzel kapcsolatban megemlítettem, hogy korábban endokrinológus megállapította, hogy hormonális eredetű volt a pattanásom. A doktornő helyeselt és megjegyezte, hogy a kórházban elérhető nőgyógyász-endokrinológus szakrendelés, ő tudna a legtöbbet segíteni nekem, hozzá kérjek időpontot a kartonozóban. Beiktattam egy megállót a betegirányításon és a sort kiállva, magabiztosan kértem a nőgyógyász-endokrinológiára időpontot. A hölgy a másodperc töredéke alatt visszakérdezett: Milyen alapon? És mosolyogva, még mindig optimistán nyújtottam a friss leletemet és mondtam, hogy a bőrgyógyászaton javasolták ezt a szakvizsgálatot, úgy tudom, rá is írták ezt a papíromra. Sajnos a leleten csak annyi állt javaslatként, hogy nőgyógyászati kontrollvizsgálat, hormonstatus tisztázása javasolt, ez pedig nem jogosít fel az áhított szakrendelésre, oda beutaló szükséges. Visszamegyek, újra kiállom a sort és kérek beutalót vagy annyiban hagyom és elmegyek a nőgyógyászatra, ahova nem kell beutaló? Itt letört bennem a lelkesedés és maradtam a második lehetőségnél.

Általános laborvizsgálaton is részt vettem, ami nem mutatott eltérést, így nem gyanakodtam további egészségügyi problémára.

Nőgyógyász akne kezelése

A nőgyógyászati rendelésen hosszú órákat kellett várakoznom, 11:00-i időponttal 13:30-kor kerültem sorra. A doktor úr figyelmes volt és kedves, meghallgatta panaszaimat és válaszolt minden kérdésemre. Elmondása szerint nem szükséges új hormonvizsgálat, ha már korábban megállapították, hogy egy hormonszint eltér a normálistól. Ennek kezelésére nincs gyógyszeres terápia csak fogamzásgátlót tud javasolni. Mivel az akne a legfőbb problémám, egy kartonra nyomtatott táblázatból kiválasztotta a szerinte megfelelő fogamzásgátlót és felírta nekem. Megemelítettem, hogy korábban több negatív mellékhatást is tapasztaltam a tabletta szedése alatt, ezért most nem szeretnék új gyógyszereket keresni. Mivel más megoldás nincs a hormonszint normalizálásra, csak a fogamzásgátlót javasolja. Ezt nem kezdtem el szedni, mert tartok a korábbi tünetektől: a migréntől, hangulatingadozástól és egyéb mellékhatásoktól. Emellett nem szívesen írom felül mesterségesen a természetes ciklusomat, ha nem érzem mindenképp szükségesnek.

Zineryt és Adapalene gél kezelés naplója

Minden nap egy alkalommal használtam a Zinerytet, alkalmanként kihagyva egy-egy napot. Később vezettem be a PanOxyl Adapalene gélt, ami az USA-ban kapható, retionidot tartalmazó kozmetikum (iherb.com 5% kedvezmény: MKJ3980). Mivel a ciklusommal szorosan összefügg a pattanások kialakulása (17-20. napon), ezért felírtam, a ciklus hányadik napján tapasztaltam tüneteket. Javaslom minden nőnek a hormonok változásának megfigyelését, ezeknek a szervezetre való hatásait és a ciklus vezetését, mert sokat segít az életünkön, de erről egy teljesen új posztban bővebben is fogok írni.

Első ciklus – Zineryttel

Január 8. (ciklus 17. nap) – Egy alapos hámlasztással indítottam a gyógyszeres kezelést, ezért jelenleg nagyon jó puha tapintású az arcbőröm. Mitesszerek nincsenek az arcomon csak az orron, de ezt szinte természetesnek veszem. Fehér fejű komedók elszórva és 4-5 gyulladt pattanás van az állkapcsomon. Emellett két kisebb területen piros, gyulladt a bőr, itt korábban több pattanás is volt. Mivel pattanások és fehér fejű komedók az állkapcsomon és néha a szám környékén, inkább a szám alatt alakulnak ki, ezeken a területeken alkalmazom a Zinerytet.

Január 9. – Már most tapasztalom, hogy ez egy nagyon erős készítmény és szükséges lesz a bőr gyógyítása, regenerálása. Kozmetikusként tudom, hogyan kell helyesen ápolni a bőrt, de ha egy fiatalnak adja ugyanezt a készítményt a bőrgyógyász és nem segít a bőrápolásban, akkor az akne mellett más problémák is ki fognak szegénynél alakulni. Például szárazság, hámlás, irritáció, később pedig ezeket kell orvosolnia. Az ázsiai gázló kivonatot hívtam segítségül, ezt tervezem hosszú távon használni a gyógyszeres kozmetikum mellett. Emellett csiganyálka kivonatot és propoliszt tartalmazó kozmetikumokat használok a hidratálás és regenerálás céljára. Az esti arcápolási rutinomat korábban végzem, mint szoktam, este 7 óra körül és csak lefekvés előtt, 10-11 óra között használom a Zinerytet. Ezt azért terveztem így, hogy csökkentsem az irritációt, ne okozzon gondot a gyógyszer használata más hatóanyagokkal – erről ugyanis nem kaptam, nem találtam tájékoztatást és inkább óvatos vagyok.

Január 10. – 5 napja minden nap alkalmazok LED fényterápiát az arcomon, 10 perc sárga fény és 10 perc zöld fény kezelést használok. Vannak napok, amikor reggel és este is igénybe veszem a fényterápiát, körülbelül egy hónapig alkalmaztam, talán javult a bőröm állapota, üdébb és ragyogóbb lett az arcom, de csak akkor eredményes, ha gyakran használom. Ma este bekentem az egész arcbőrömet Zineryttel, mert a homlokomon és az orromon tágak a pórusok, fényes a bőröm, lehet, hogy segítene. – Sajnos nem segített ezeken a tüneteken, a pórusok méretei változatlanok, csak vízhiányos, húzódó lett a bőröm.

Január 13. (ciklus 22. nap) – Tápláló arckezelést végeztem magamon, csiganyálkát juttattam a bőrömbe ultrahanggal és este retinoidot is használtam. Korábban több tubus A313 gélt is elhasználtam, ebből maradt egy kevés és alkalmanként használtam. A Zineryt felvitele ma kimaradt, hogy regenerálódni tudjon a bőröm.

Második ciklus – Zineryttel

Január 26. (ciklus 11. nap) – Az állam alatt egy nagy, mélyen ülő pattanás alakult ki, helyi kezelésként itt napi kétszer használom a Zinerytet. – 2-3 nap után megszűnt a pattanás, de sajnos hetekig piros folt marad a helyén. Ennél jobb választás, ha kinyomom, mert a seb gyorsan regenerálódik, begyógyul és rövidebb ideig marad folt a helyén.

Február 1. (ciklus 17. nap) – Tisztító kezelést végeztem, ezért ma nem alkalmazon a Zinerytet, holnaptól pedig este helyett reggelente fogom használni. A komedók tisztítása most könnyebb, mint korábban, a fekete és fehér fejű komedók könnyen ürülnek. Azonban az államon kialakuló gyulladt pattanások esetén előfordul, hogy olyan mélyen van, hogy nincs lehetőségem kinyomni, de a göböt sokáig érzem és hetekbe telik, mire felszívódik.

Február 4. (ciklus 20. nap) – 3-4 nagy pattanás is előjött, ezeket este Akneroxiddal kezelem. Mostantól reggel és este is használom a habzó lemosót arctisztításkor.

Február 13. (ciklus 29. nap) – Azt tapasztalom, hogy menstruáció előtt ugyanúgy 3-4 pattanás jelenik meg a mindennapos Zineryt kezeléssel, csakúgy, mint korábban. Sajnos nehezen szűnik meg és pigmentált folt marad utánuk. Sokkal jobb a helyzet, ha ki lehet nyomni és pár nap alatt meggyógyul, de ha mélyen marad, akkor akár hónapokig jelen van.

Mivel eddig nem tapasztaltam javulást a pattanások számában vagy méretében, ezért új kozmetikumot kerestem. Mától továbbra is reggel használom a Zinerytet, este viszont a fő hatóanyag az adapalén lesz. Legújabb esti rutinom: arctisztítás (legtöbbször dupla tisztítás, de nem minden nap), alkalmanként AHA-BHA szérum, csiganyálka szérum, hidratáló krém. Luteális fázisban minden nap Akneroxid használata az állkapcson. Megvárom amíg beszívódnak és később használom a retinoid tartalmú gélt egy plusz réteg hidratálóval zárva minden este. Legújabb reggeli rutinom: arctisztítás habzó lemosóval, toner, AHA-PHA ampulla, hidratáló krém, Zineryt, fényvédő. Ha kora délután száraz a bőröm (ami gyakran előfordul), mégegy réteg hidratáló.

Harmadik ciklus – Zineryttel és adapalénnel

Március 1. (ciklus 17. nap) – Ezekben a napokban lépek a luteális fázisba, amikor általában megjelennek a pattanások. Szerencsére most csak két új pattanás alakult ki, amiket pattanás tapasszal kezeltem. Így nem alakult ki nagy pattanás és hamarabb meg is gyógyultak. Használtam a pattanások helyi kezelésére Akneroxidet is, de az adapalénnel kombinálva irritáció (bőrpír, hámlás) lépett fel. A napokban kezdtem el sportként uszodában úszni és a klóros víz szárító hatása miatt azt tapasztalom, hogy nem tudok egyszerre több féle aktív hatóanyagot alkalmazni, ami korábban nem okozott gondot.

Negyedik ciklus – Zineryttel és adapalénnel

Március 9. (ciklus 1. nap) – Tegnap és ma nem használtam az adapalént, mert az államon piros és érzékeny a bőr. Az A’Pieu Madecassoside gél (iherb.com 5% kedvezmény: MKJ3980) sokat segít, nyugtatja az irritációt. Mára csupán egy kisebb pattanás alakult ki az állam mellett, ami sokkal jobb, mint a korábbi ciklusaim alatt.

Március 10. – Tisztító kezelést és ultrahangos hatóanyag bevitelt végeztem. Még mindig érzékeny a bőr az államon, ezért ma sem használok hámlasztót vagy adapalént, most a gyógyításra koncentrálok. A jövőben ritkábban fogom használni a retinoidot, mert úgy néz ki, több időre van szüksége a bőrömnek, hogy hozzá szokjon. Az arcom többi területén nincs probléma, pedig egyenletesen használom a kozmetikumot, csak a szemkörnyéket hagyom ki. Plusz érdekesség, hogy a mutató ujjaimon lehámlott a bőr, mert használat után nem mostam kezet és itt is kifejtette hatását.

Március 28. (ciklus 20. nap) – 2 nap adapalén, 1 nap hámlasztó, néha pedig egyik sem, csak hidratálás. Ezt az esti rutint alkalmaztam, reggel folytattam a Zineryt kezelést. Ma 2 pattanás jött elő az állkapcsom két oldalán, itt helyi kezelésként Akneroxidot használok.

Március 30. (ciklus 22. nap) – Az Akneroxid sokat segített, két nap alatt megszüntette a pattanásokat, viszont az egyiket még érzem mélyen a bőrömben, nem tudtam kinyomni. Sajnos sok a pigmentált folt az állkapcsomon, ezeket is meg kell szüntetnem.

Ötödik ciklus – adapalénnel

Április 5. (ciklus 3. nap) – Teljes arc gyantát végeztem, ami ijesztő lehet annak, aki nem ismeri az eljárást, de nagyon szeretem, eltűnnek a pihe szálak és az elhalt hámsejtek a bőrömről. Előtte 2 napig és utána 1 napig szüneteltem az adapalén használatát, mert hámsérülést okoz a gyantázás, ha retinolokat használsz. Folytatom a korábbi rutint, 2 nap adapalén, 1 nap hámlasztó alkalmazásával, a Zinerytet viszont nem használom tovább.

Április 21. (ciklus 19. nap) – Egyetlen pattanás alakult ki az állkapcsomon, amit ki tudtam tisztítani és pattanás tapasszal is kezeltem.

Hatodik ciklus – adapalénnel

Május 17. (ciklus 20. nap) – Hosszú ideje ez az első ciklusom, hogy nem jött elő új pattanás az arcomon. Az elmúlt 2-3 hétben már inkább naponta használom az adapalén gélt, minden másnap használok AHA-BHA hámlasztót, sok-sok Madecassoside gélt és hidratáló krémet és így nem lép fel irritáció sem.

Megoldás a pattanások ellen

Jelenleg úgy érzem, sikerült megszüntetnem a pattanások kialakulását az Adapalén géllel, ezt minden nap használom. Emellett majdnem minden nap használok valamilyen kémiai hámlasztót és sok hidratáló krémmel és ázsiai gázló kivonatot tartalmazó géllel kezelem az arcbőrömet. Minden nap viselek fényvédőt és nem sminkelem magamat, havonta végzek arckezelést magamon.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy igyekszem egészségesen táplálkozni, de sok cukrot fogyasztok. Figyelek a megfelelő folyadékbevitelre és igyekszem sok zöld teát fogyasztani. Naponta egy kávét szoktam inni, alkoholt kis mértékben körülbelül heti rendszerességgel fogyasztok és nem dohányzom. Táplálékkiegészítőként propoliszt és Omega-3 kapszulát szedek.

A pattanások kezelése összetett feladat, leginkább a hormonok és a táplálkozás vannak hatással az akne kialakulására. Amennyiben segítségre van szükséged, keress fel engem vagy egy másik megbízható kozmetikust, aki a teljes szervezeted működését vizsgálja. Nem elegendő kívülről ápolni a bőrt, a helyes táplálkozás, egészséges életmód is szükséges a tökéletes bőr eléréséhez. Amennyiben a kozmetikumok és kozmetikai kezelések nem hoznak megoldást, érdemes orvosokat felkeresni, leggyakrabban nőgyógyászati probléma (PCOS, endometriózis) vagy emésztőrendszeri probléma (laktózérzékenység, gluténérzékenység) áll a bőr tünetei mögött.