Arcápolás

A bőr barrier rétege

A bőr védekező funkciója, bőrgát, bőr barrier. Egymás szinonimái, mégis kell egy kis magyarázat, mit is jelentenek számunkra ezek a szavak. Ez a jelenség gyakran előfordul a kozmetikai iparban, olyan szavakkal dobálózunk, amiknek nem vagyunk 100%-ig tisztában a jelentésükkel. Ezzel a cikkel az a célom, hogy elmagyarázzam neked a bőr védekező funkciójának működését és jelentőségét. A barrier funkció rendkívül fontos a bőrápolásban és elhanyagolása komoly problémákhoz vezethet, ezért fontos tisztában lenni a bőrünk védekező funkciójával.

Mi az a bőr barrier?

Lényegében a bőr legfelső rétegéből és egy vízzáró rétegből áll, ők együtt alkotják a barrier, magyarul gát funkciót. Ahogy a neve is sugallja, meggátolja, hogy kórokozók, szennyeződés jusson a bőrbe és hogy víz távozzon a bőrből a külvilág felé. A vízzáró réteget bőrfelszíni emulziónak nevezzük, melynek célja a bőr felszínének hidratáltan, puhán tartása valamint megóv a berepedezéstől, amelyen keresztül a környezetben található apró anyagok bejuthatnának. A bőrfelszíni emulzió egy vizes és egy zsíros fázisból áll, alkotóelemei többek között a ceramidok, az urea és különböző aminosavak.

„A bőr legfelső rétege a szaruréteg, melyet lapos sejtek alkotnak, és egy nedvességmegtartó filmréteg – az úgynevezett hidrolipid réteg – von be. Ez faggyúból (sebum), vízből és vízmegkötő anyagokból áll. A faggyú tulajdonképpen a faggyúmirigyek által termelt különböző olajok keveréke, a vízmegkötő anyagok pedig sóból és savakból állnak- A hidrolipid réteget és bőr saját olajai, sói és savjai alkotják. A hidrolipid és szaruréteg látják el a védőgát funkciót.” (Johanna Gillbro)

Miért fontos a bőr barrier funkciója?

Az egészséges barrier csökkenti a hámon keresztüli láthatatlan vízvesztést, ami egyébként a bőr öregedését okozza, hirtelen fokozódása gyulladást is eredményezhet a bőrben. A védőréteg sérülése továbbá fertőzések kialakulásához vezethet, fokozza a vegyszeres irritációk, kontakt allergiák kialakulásának esélyét, ezért rendkívül fontos a megóvása.

A bőr barrierje egy érzékeny védőréteg, összetevőinek egyensúlya könnyen felborulhat, a védőgát könnyedén megsérülhet. Okozhatja például a hámlasztó, bőrradírozó szerek túlzott alkalmazása, a száraz levegő vagy akár az ekcémára való hajlam is. Gyakran az illóolajok is megsértik a bőr barrierjét, valamint kisebb eséllyel, de a mesterséges illatanyagok is hasonló hatást eredményezhetnek. Aktív hatóanyagok is okozhatnak problémát, mint például a C-vitamin.

A száraz bőr egyik fő kihívása a sérült barrier. Azért is nevezzük köznyelven száraz bőrtípusnak az alipikus bőrt, mert a csökkent faggyútermelés következtében a bőr barrierje nem elég hatékony, ezért távozik a bőrből a nedvesség. A száraz bőr „jellemzője, hogy feszül, érzékeny és helyenként pikkelyesnek hat. A hidrolipid rétegben található olajok és vízmegkötő anyagok előállítása ugyanis nem megfelelő, ami miatt a bőrben található nedvesség gyorsabban párolog. Míg a normál bőrt a saját lipidjei által alkotott vékony védőréteg lágyabbá teszi, és a víz távozásának megakadályozásával hidratálja, a száraz bőr erre segítség nélkül nem képes.” (Johanna Gillbro)

Hogyan óvhatod meg a bőröd védekező funkcióját?

Ha már megtörtént a baj

Honnan tudod, hogy sérült a bőröd barrierje? A tünetek a következők: bőrpír, hámlás, a bőr száraz, feszül, érzékeny és viszket, valamint a kozmetikumok felvitele során csíp vagy ég. Ezenfelül az apró ráncok jobban láthatók, ekcéma tüneteit és tapasztalhatod és több lesz a pattanások száma is az arcbőrön.

Ha már megtörtént a baj, akkor tegyél egy lépést hátra az arcápolásban, tedd félre az aktív hatóanyagokat, arctisztító eszközöket, peelingeket. Ha káros szenvedélyeket folytatsz, akkor igyekezz csökkenteni a cigaretta és alkoholfogyasztást, ugyanis ezek is negatív hatással vannak a bőröd állapotára. Ahhoz, hogy helyreállítsd a sérült barriert, elegendő egy kíméletes arctisztítót használnod langyos vízzel és egy hidratáló arckrémet, amiben bőrgátot erősítő összetevők találhatók. Ebben az esetben nyugodt szívvel ajánlom a Muldream All In One hidratáló arckrémet, száraz bőrtípus esetén pedig a Muldream Intenzív arckrémet.

Hasznos praktika a bőrgát erősítésére: slugging

A szépségápolás világában a slugging azt jelenti, hogy bekenjük az arcbőrünket petrolátummal/vazelinnel, így egy meztelencsiga nyálkás bevonatához hasonlít a bőrfelszín. Mint sok más trend, a slugging is a koreai arcápolás világából ered. Ha hezitálsz a vazelinnel szemben, akkor kipróbálhatod a méhviaszt helyette. Ez az összetevő szintén vízzáró réteget hoz létre a bőrfelszínen és biztosítja a bőr légzését.

A slugging során egy okklúzív védőréteget hozunk létre a bőrfelszínen, ez erősíti a bőr barrier funkcióját és megakadályozza a bőr nedvességvesztését. Különösen azoknak ajánlott ez a praktika, akiknek száraz vagy vízhiányos a bőre. Tudtad, hogy Martha Stewart is alkalmazza ezt az eljárást, aki évtizedeket is letagadhat korából a fiatalos arcbőre miatt?

 Muldream koreai kozmetikumok

A Muldream koreai kozmetikumok kíméletes, bőrbarát összetevőket tartalmaznak. Legnagyobb előnyük, hogy szem előtt tartják a bőr barrier funkciójának erősítését, így termékeik használatával képesek lehetünk bőrünk legegészségesebb formáját elérni. A ceramid és pantenol szinte minden Muldream termékben nagy mennyiségben van jelen, ezenkívül gyakoriak az olyan hatóanyagok is kozmetikumaikban, amelyek bőrnedvesítő, irritációt csökkentő összetevők, mint például az ázsiai gázló kivonat, allantoin és betain.

Related Posts