Összetevők

A hialuronsav sötét oldala

Félreismertük volna a hialuronsavat és mégsem olyan csodatévő összetevő, mint hittük? Egyre több arcápolási szakember fejti ki a véleményét a hialuronsav előnyeiről és hátrányairól.


Csak Magyarországon 173,000 Google találat van a hialuronsav kulcsszóra. Mindenki ismeri, mindenki használja és mindenki azt terjeszti róla, hogy tökéletesen hidratál és feltölti az arcbőrt. Meglepő módon még azok is ismerik a hialuronsav vízmegkötő tulajdonságát, akik átaludták a kémia órákat és kicsit sem érdeklődnek a molekulák tudománya iránt.

Most, hogy minden kozmetikumban ott van és szinte minden arcápolásért rajongó egyén oda van ezért az összetevőért – lehet, hogy tévedtünk és rosszul használjuk a hialuronsavat?

A kérdések, amiket a közelmúltban több külföldi bőrgyógyász, kozmetikus, vegyész és vásárló is feltett: Miért okoz egyeseknél irritációt ez a testünkben is előforduló anyag? Honnan ered az a víz, amit a kozmetikumokban található hialuronsav megköt? Egyáltalán szüksége van-e ilyen nagy mennyiségű vízre a bőrünknek?

Mi a hialuronsav?

Ezzel a kérdéssel már korábban is foglalkoztam egy Minji cosmetics blogbejegyzés során, de röviden összefoglalnám miről is van szó. Leegyszerűsítve a hialuronsav egy gyűjtőnév minden olyan anyagra, ami topikálisan a bőrfelszínen vagy injektálva a bőrbe juttatható hialuronsav variáció. Az összetevők listájában hydrolized hyaluronic acid-ként vagy sodium hyaluronate-ként is felfedezheted.

Kémiai kifejezéseket használva ez egy lineáris poliszacharid molekula, egyszerűbben fogalmazva egy cukorszerű szénhidrát. A testünkben természetesen előfordul, legnagyobb mennyiségben a bőrben, ízületekben és a szemekben található. Szabályozza a bőr víztartalmát, gondolj rá úgy, mint egy szivacsra, ahol hialuronsav található, ott magába szívja a vizet és akár saját súlyának 1,000-6,000-szeresét képes megtartani. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy testünkben a bőr legalsó rétegében fordul elő a hialuronsav és itt azt a vizet köti meg, amit étkezéssel és folyadékbevitellel viszünk a szervezetünkbe.

„Ha több hialuronsavat szeretnél a bőrödben, kenj magadra többet!”

Tévedés!

Csontritkulás esetén sem segít a kalciumos kenőcs és a kollagénes arcpakolástól sem fog több kollagén termelődni a bőrödben. Ugyanígy, a bőrre kent hialuronsav sem tud a bőr legalsó rétegébe jutni mégpedig azért, mert ez az összetevő rendkívül nagy molekulaszerkezetű és egyszerűen nem képes áthatolni a bőr rétegein. Számos kozmetikai márka alkalmaz „kis molekula súlyú” hialuronsavat, azonban ez sem képes eljutni az epidermiszig, ahol természetesen fordul elő. Dr. Greg Altman kozmetikai vegyész kiemelte, hogy pontosan erre a problémára kínálnak hialuronsav injekciókat a plasztikai sebészek.

„A kozmetikumokban és a bőrünkben ugyan az a hialuronsav található.”

Tévedés!

Az arcápolási termékekben található hialuronsav természetesen – és szerencsére – nem az emberek bőréből származik, sőt nem is állati eredetű ez az összetevő. Általában bakteriális vagy mikrobiális erjedés útján állítják elő, így vegán, természetes eredetű és biztonságosan használható.

A probléma viszont azzal van, hogy amit ma tudunk a hialuronsavról, azt a bőrben található hialuronsav tanulmányozásával fedezték fel és jelentős különbség van a két különböző eredetű hialuronsavak között. A testünkben találhatónak nagy a molekuláris súlya, míg a kozmetikum összetevőjének kicsi. A testünkben található a bőr legalsó rétegében fordul elő, míg az összetevőt a bőr legfelső rétegén alkalmazzuk. A testünkben előforduló hialuronsav a táplálékkal bevitt vizet köti meg és képes saját súlyának ezerszeresét is megtartani. Ezzel szemben a kozmetikumok hialuronsav tartalma nem tudjuk, hogy honnan vonja el a vizet, amit megköt és az sem bizonyított, hogy mennyi vizet képes megtartani!

Egy amerikai márkát be is pereltek amiatt, hogy a következőkkel reklámozta hialuronsavat tartalmazó termékét: „kivonja a levegő nedvességtartalmát és a bőrbe juttatja azt” és „súlyának 1000-szeresét képes megtartani vízből”. A pert azzal érvelik, hogy ezek a kijelentések nyilvánvalóan hamisak, mivel a termékekben lévő hialuronsav már vízzel telített, és képtelen a környezetéből felszívni a reklámozott mennyiséget. Sőt, még akkor is, ha a hialuronsav képes több vizet felszívni, a víz inkább a bőrből, nem pedig a légkörből ered és ezzel „ellentétes hatást ér el, mint amivel a terméket reklámozzák.”

„A hialuronsav ártalmatlan, bárki biztonságosan alkalmazhatja.”

Tévedés!

Több kutatás is igazolja, hogy a kis molekula súlyú hialuronsavnak gyulladásokozó tulajdonsága van. A szervezetünk rendkívül összetett és gyakran nem várt reakciók léphetnek fel, egyszerűen fogalmazva ez az összetevő egy szükségtelen immunreakciót okoz és gyulladás lép fel a bőrben. “A kozmetikai cégek szeretik azt hangoztatni, hogy termékük összetevői képesek behatolni a bőrbe, de a legtöbb dolog nem arra való, hogy behatoljon a bőrbe” – mondta Suzanne LeRoux, a One Love Organics alapítója. A bőrben található pórusok feladata az izzadtság és a faggyú kivezetése a bőrfelszínre, azonban az ezeken való behatolás gyulladást és irritációt okozhat.

Hogyan száríthatja a bőrt egy hidratáló összetevő?

Sok helyen hallhatjuk, hogy a hialuronsav magához vonzza a nedvességet a levegőből és hidratálttá teszi a bőrt. Ezzel a kijelentéssel az a gond, hogy nem sikerült még bizonyítani, hogy ez a molekula ténylegesen a levegőből szerzi a vizet és egyébként is, a levegőben meglehetősen kevés víz található. Egészen pontosan 0,2% és 4% között van a levegő víztartalma, eközben a hialuronsav akkor is szeretne vízhez jutni, ha éppen szárazabb a levegő. Sőt, még a trópusi 4% víztartalom esetén is könnyebb lesz neki a bőrben található víz bekebelezése, ezért a mélyebben lévő természetes hialuronsavtól és a sejtektől fogja elvonni a nedvességet. Átmenetileg hidratáltnak fog tűnni az arcbőr, de a bőrfleszínen található nedvesség hamar elpárolog. Ezért is tárolja a bőrünk a mélyebb rétegekben a vizet.

Te is biztosan ismered azt az érzést, amikor kiszáradt a szád, megnyalod és pár percig enyhülnek a tünetek, később viszont még szárazabbá válik az ajkad. Több kutatás is bizonyítja, hogy hialuronsav használatkor átmeneti hidratáció után a bőr szárazabbá válik, sőt egy felmérés adatai szerint a kis molekula súlyú hialuronsav több, mint 55%-al növeli a vízvesztést a bőrben. Dr. Sheerene Idriss bőrgyógyász szerint az a baj, hogy az emberek hidratálóként gondolnak a hialuronsavra, miközben az csak egy „plumper” vagyis feltöltő anyag.

Így használd ezután a hialuronsavat

A felsoroltakkal ellentétben a hialuronsav nem egy rossz összetevő, azonban segít megmagyarázni azt, hogy miért negatívak egyre több felhasználó tapasztalatai manapság, amikor mindenben hialuronsav található.

Az új információ tudatában nem kell egyből megválnod a hialuronsavtól. Érdemes lehet azonban jobban megfigyelni az arcbőröd reakcióját és irritáció, bőrpír, dehidratált bőr esetén szünetelni az alkalmazását. Általánosságban az javasolt, hogy csak alkalmanként használj hialuronsavat, ha pedig abszolút a szerelmese vagy ennek az összetevőnek, akkor az arcápolási rutinodban csak egyszer használd/csak egy kozmetikumod tartalmazza.

Még jobb eredményt érhetsz el, ha nem topikálisan alkalmazod, hanem a bőrben található saját hialuronsav gondozására fókuszálsz.

Két dolgot is tehetsz a bőrben lévő hialuronsav megőrzéséért:

  • Fogyassz sok folyadékot és egyél magas víztartalmú ételeket, például uborkát, salátát, dinnyét. Így biztosítani tudod a bőrben lévő hialuronsavnak a kívánt vízmennyiséget.
  • Gyorsíts a sejtforgalmon, mivel az új sejtek új mátrixokat hoznak létre, amikben hialuronsav is található. Rendszeresen alkalmazz kémiai hámlasztókat, hogy az elhalt hámsejtek helyére új, egészséges sejtek kerülhessenek ezzel a vízmegkötő molekulával karöltve.

Forrás: Harper’s Bazaar – Are You Misusing Hyaluronic Acid?

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük