tanulmány az erjesztett kozmetikumokról
Arcápolás

Tanulmány az erjesztett kozmetikumokról egyenesen Dél-Koreából

Az erjesztett kozmetikai termékek Dél-Koreából származnak, a folyamat általában fekete tea, gyógynövények, virágok, tengeri moszat és még sok más erjesztését foglalja magában. Az erjesztett kozmetikumok jobban utánozzák a bőrsejtek működését és sokkal inkább azonosulnak a bőr alkotóelemeivel. Ha természetes termékeket keresel, különösen azért, mert érzékeny a bőröd, akkor egy erjesztett bőrápoló termék a legjobb választás számodra!

Kulcsszavak:

(Oxford szótár definíciók magyar fordítása)

  • enzim: egy élő szervezet által előállított anyag, amely katalizátorként jár el egy meghatározott biokémiai reakció kivitelezésében
  • erjesztés: egy anyag kémiai lebontása baktériumok, élesztők vagy más mikroorganizmusok által
  • hialuronsav: egy poliszacharid molekula, amely a kötőszövet egyik fő alkotóeleme és egy sejteket körülvevő zselatin komplexumot képez
  • szimbiózis: kölcsönhatás két különböző szervezet között, amelyek szoros fizikai társulásban élnek, jellemzően mindkettő előnyére

Az erjesztés mögött álló tudomány

Benton Fermentation szemkörnyékápoló

Először is, baktériumok. Legtöbben pánikolnak a szó hallatán, pedig több van mögöttük, mint elsőre hiszed. Mint ahogy létezik jó boszorkány és rossz boszorkány, számos jó és számos rossz baktérium is előfordul. Mindannyian hallottunk már a probiotikumokról, a kefír és görög joghurt jótékony tulajdonságairól. Ezek a jó baktériumok példái. Ezzel szemben, azok, amelyek az arcon lévő gyulladt pattanást okozzák, azok a káros baktériumok.

Azt szeretnénk elérni, hogy a rossz fiúkat csökkentsük és a jó fiúk számát növeljük (ez általánosságban is igaz), legfőképpen azért, mert a bőrünk a legnagyobb szervünk és egyben az immunrendszer első számú védekező mechanizmusa. Mivel a fermentációs folyamatban gyakran vesznek részt baktériumok, az erjesztett kozmetikai termékek bőrre történő felvitele növeli a pozitív előnyökkel járó jó baktériumok számát.

Másodszor, nagy molekulák, amik nem tudnának a bőr mélyebb rétegeibe jutni, az erjesztési folyamatnak köszönhetően kisebb alkotóelemekre bomlanak. A mikroorganizmusok lebontják a nagy molekulákat, így a bőröd fel tudja szívni azokat a hatóanyagokat, amikre egyébként nem kerülne sor.

Harmadszor, az erjesztés egy természetes tartósító folyamat. Csak úgy, mint az erjesztett ételek hosszú ideig megőrzik szavatosságukat, ez igaz a kozmetikumokra is. Ez azt jelenti, hogy nincs vagy kevesebb szükség van mesterséges tartósítószerekre vagy vegyianyagokra. Ez egy különösen fontos szempont azoknak, akiknek érzékeny a bőrük vagy akik óvják a környezetet és igyekeznek csökkenteni a vegyi anyagok használatát.

Erjeszteni vagy nem erjeszteni?

Kutatások azt mutatják, hogy az erjesztett összetevők általában több jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, mint a nem erjesztett összetevők.

A Journal in Medicinal Food, angol nyelvű tudományos havilap egyik cikkje azzal foglalkozik, hogy az erjsztett ginzeng megnövekedett ránctalanító hatást biztosít és jelentősen csökkenti az irritációt az átlagos vörös ginzenghez képest (Lee et al., 2002). Ez az egyik oka annak, hogy manapság egyre több erjesztett összetevőt használnak a kozmetikai cégek. A legtöbb kozmetikai termék meg akarja őrizni a fiatalságot, fokozott ránctalanító hatást biztosítani a lehető legkevesebb irritációval.

Egy másik tanulmány azt mutatja be, hogy az erjesztett szójatej kivonat elősegíti a bőrben történő hialuronsav termelést, míg a nem erjesztett szójatej nem képes erre. A fermentált szójatej kivonat „várhatóan megakadályozza a hialuronsav életkorból adódó elvesztését” (Miyazaki et al., 2003). A bőr öregedése elkerülhetetlen, és akár már 25 éves korban elkezdődhet, de a professzionális kozmetikumok és egy hatékony napi bőrápolási rutin jelentősen lelassíthatja ezt a folyamatot.

Benton Fermentation szemkörnyékápoló

Soha nem túl korai elkezdeni az öregedésgátló kezeléseket, különösen a szemek körüli bőr esetében. Ennek az erjesztett kozmetikai terméknek a használatakor nem kell aggódni az irritáció vagy a káros vegyi anyagok mellékhatásai miatt sem.

A Benton Fermentation szemkrém nagy koncentrációban tartalmaz kiváló minőségű erjesztett összetevőket. A Galactomyces Ferment Filtrate (GFF) a fermentált szaké mellékterméke, egyfajta élesztő, amely tele van tápanyagokkal. Az epidermális növekedési faktor (EGF) egy bőrkondicionáló szer, amely növeli a bőr megújulásának sebességét és lelassítja az öregedő bőr vékonyodását, ennélfogva minimalizálja a ráncok kialakulását. Az összetevők között találhatsz még makadámia mag olajat, aloe kivonatot és nátrium-hialuronátot, ami megköti a vizet a bőrben.

A termék kitűnően hidratálja a szem körüli finom bőrt és serkenti a sejtek növekedését. Ez a tökéletes szemkörnyékápoló mind a megelőzéshez, mind a finom ráncok és szarkalábak kezeléséhez.

Benton Fermentation esszencia

A Fermentation esszencia legfontosabb összetevői az erjesztett összetevők, amelyek a legdurvább bőrt is puhává és simavá teszik. Az esszencia szerkezete magas szintű felszívódást biztosít, és a bőr hidratációjának biztosításával az ezt követő kozmetikumok is jobban felszívódnak.

Az esszencia legfontosabb összetevői a Galactomyces Enzyme Filtrate, a Bifida Enzyme Lysate, az sh-Oligopeptide-1 és Ceramidokat is tartalmaz. A Galactomyces Enzyme Filtrate öregedésgátló hatású, ragyogóvá teszi a bőr megjelenését és szabályozza a faggyútermelést. A Bifida Enzyme Lysate egyfajta probiotikum, hidratál, erősíti a bőr védekezőrétegét és csökkenti az UV sugárzás okozta bőrkárosodást. Az sh-Oligopeptide-1 megújítja a bőrsejteket, gyorsítja a regenerációt, felgyorsítja az új bőrsejtek képződését.

Referenciák:

Lee et al. (2002), Fermenting Red Ginseng Enhances Its Safety and Efficacy as a Novel Skin Care Anti-Aging Ingredient: In Vitro and Animal Study, Journal of Medicinal Food, Vol. 15, No. 11. [online] Elérhető: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2012.2187 [Megtekintve 2019.09.16.]

Miyazaki et al. (2003), Bifidobacterium-Fermented Soy Milk Extract Stimulates Hyaluronic Acid Production in Human Skin Cells and Hairless Mouse Skin, Skin Pharmacol Appl Skin Physiol, Vol.16, No.2.  [online] Elérhető: https://www.karger.com/Article/Abstract/69031 [Megtekintve 2019.09.16.]

Lexico Dictionaries | English. (2019). English Dictionary, Thesaurus, & Grammar Help | Lexico.com. Elérhető: https://www.lexico.com/en [Megtekintve 2019.09.17.]

Kapcsolódó bejegyzések