Arcápolás

Érdekességek a bőrről

Érdekességek a bőrről, amikkel érdemes tisztában lenni az arcápolás során: milyen a bőrfelszín kémhatása, érdemes-e kollagén tartalmú termékeket alkalmazni a bőrön és további hasznos információk a kozmetikumok kiválasztásához. Bőrünk sokrétű feladatot lát el, minden nap megvéd minket a külső hatásoktól, kórokozóktól, hőmérsékletváltozástól. A bőrünk a legnagyobb szervünk és rendkívül összetett a működése. A többségünk már nem emlékszik, mit tanult biológia órán, ezért összegyűjtöttem a legmeglepőbb érdekességeket a bőrről. Szerencsére bőven vannak érdekfeszítő tények és szívesen megosztom veled ezeket!

Bőrünk több rétegből áll, speciális sejtekkel védekezik az UV-sugárzással szemben és egy felszíni védőréteggel meggátolja a kórokozók bejutását a szervezetünkben. A bőrünk, különösen az arcbőrünk állapota, felépítése meghatározó a megjelenésünkben. Számos olyan fontos tényezők vannak az arcbőrrel kapcsolatban, amikkel érdemes tisztában lenni, ha eredményesen szeretnéd az arcápolást végezni.

Érdekesség a bőr kémhatásáról

Nagyon kevesen tudják, hogy milyen kémhatású a bőrfelszín. Mielőtt elárulom, tisztázzuk, mit is jelent a kémhatás.

A kémhatást a hidrogénionok és a hidroxid­ionok koncentrációjának viszonya szabja meg, számszerű értékét pedig a pH-értékkel adhatjuk meg. A pH skála 0-tól 14-ig terjed, a 7-nél kisebb pH-jú oldatok savasak, a 7-nél nagyobbak lúgosak, a 7-es pH pedig semleges kémhatást jelent. Azonban szembe jöhet velünk az a kifejezés, hogy bizonyos kozmetikumok pH-ja 5,5 és eközben ezek bőrsemlegesek. Akkor melyik állítás igaz, a 7-es vagy az 5,5-es pH semleges? A válasz: mindkét állítás igaz, csak más környezetben. Kémiailag a 7-es pH semleges, ez vitathatatlan. A bőr esetében viszont az 5,5 pH mondható semlegesnek, mert a bőrfelszín kémhatása enyhén savas (pH=5,5) így a kozmetikumok esetén ehhez a számhoz szoktak viszonyítani. Másszóval, a víz, ami semleges kémhatású és 7-es a pH-ja, a bőr szempontjából enyhén lúgos hatású, mert a bőr 5,5 pH-jához viszonyítva a víz pH-ja nagyobb.

Miért enyhén savas a bőrfelszín és miért hasznos ez?

Érdekesség a bőrről, hogy kétfajta verejtékmirigy található a bőrben, ezeknek a váladéka enyhén savas vagy közepesen savas. A verejték alkotja legnagyobb mennyiségben a bőrfelszínen található savköpenyt, aminek a nevében is benne van, savas kémhatású oldat, így válik a bőrfelszín enyhén savas kémhatásúvá. A kórokozók lúgos pH-jú, nedves környezetben szaporodnak jól, ez ellen véd a savköpeny. Sajnos előfordul, hogy ezt az antibakteriális barriert felbontjuk, megsértjük és így kórokozók juthatnak a bőrbe és szervezetünkbe. A habzó arctisztítók, amelyek SLS-t (Sodium Laurate Sulphate) tartalmaznak eltávolíthatják a bőrnek ezt a védekező rétegét és eredményképp a bőr kiszárad, irritáció lép fel és pattanások jelenhetnek meg. Ez jelenti azt, hogy „túltisztítod az arcbőrt”.

Mit tegyél, hogy megőrizd a bőr 5,5-es pH-ját?

Arctisztítás után használj egy koreai tonert, ami nem csak tonizál, hanem hidratál is. Ezek a termékek visszaállítják a bőr természetes kémhatását, miközben hidratáló összetevőikkel felkészítik a bőrt arra, hogy jobban magába szívja a következő kozmetikumokat. Kerüld azonban a drogériákban kapható tonikokat, amik legtöbb esetben denaturált alkoholt tartalmaznak és rendkívül szárítják a bőrt! Használj rendszeresen egy dél-koreai tonert, ha egészséges, kiegyensúlyozott, hidratált bőrre vágysz. Egy lépéssel tovább is mehetsz és rétegezheted is ezeket a kozmetikumokat, úgy mint a koreai 7 bőrréteg módszerben.

Érdekesség a kollagénről – sokan tévednek ezzel kapcsolatban!

Rengeteg helyen találkozhatunk a kollagénnel, kétség kívül napjaink egyik kulcsszavává vált: kollagénes kezelés, maszkok, arckrémek, nem is beszélve a szinte végtelennek tűnő táplálékkiegészítőkről. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a kollagén tartalmú kozmetikumok nélkül nem őrizhető meg a bőr fiatalsága. Valóban, fontos szerepet játszik a kollagén a bőr felépítésében, azonban a sok marketingkampány eredményeként azt hihetjük, a kollagén a megoldás mindenre. Ezzel egyáltalán nem értek egyet, sőt a kollagén tartalmú kozmetikumok használatát kifejezetten ellenzem!

Egy másik érdekesség a bőrről, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a kollagén rost, hanem az elasztikus rost felel a bőr rugalmasságáért. A kollagén egy a háromféle kötőszöveti rostok közül, amik a bőrünket felépítik: elasztikus, retikuláris és kollagén rostok. Az elasztikus rost felel a bőr rugalmasságáért (sokan ezt is a kollagéntől várják), a retikuláris rostok rácshálózatot alkotnak, a kollagén rostok pedig rugalmatlan, nagy szakítószilárdságú fehérjék. A kollagén rostok szerepe, hogy a bőr csak egy bizonyos szintig legyen nyújtható, nem rugalmasak.

A kollagén nem szívódik fel a bőrbe

A kollagén tartalmú kozmetikumokkal az a probléma, hogy ez a nagyméretű fehérje egyszerűen képtelen áthatolni a bőrön és nem jut el az irha rétegbe, ahol természetesen fordul elő a kollagén. A kollagénes arckrémek egyetlen előnye, hogy hidratálják a bőrfelszínt és ezért rugalmasabbnak látszik a bőr, de ez a hatás nem lesz hosszútávú, rövid időn belül elmúlik.

Érdekesség a bőrről: a kollagén fogyasztás jótékony hatású

A topikális, vagyis a bőrön használt kollagénnel szemben a kollagén fogyasztás bizonyítottan eredményes a bőr rugalmasságának növelésében. 2019-ben egy randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatot végeztek 72 egészséges, 35 éves vagy idősebb nő bevonásával. A résztvevők fele tizenkét hétig kollagén tartalmú italt, másik fele pedig placebot kapott. A tesztelt kollagén étrendkiegészítő jelentősen javította a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, tapintását és sűrűségét. A kollagént és a placebot fogyasztó csoport közötti különbségek statisztikailag eltérőek voltak az összes tesztparaméter esetében, ezzel is bizonyítva a kollagén tartalmú ital hatékonyságát. Így tehát ha kollagénpótláson gondolkoztok, válasszátok az étrendkiegészítőket és ne pazaroljátok a pénzt bőrre kenhető kollagénre!

További érdekességek a bőrről:

  • A barnulás egy védekező reakció, amely során a melanociták melanint termelnek. A melanin megvédi a bőrsejtek DNS-ét az UV-sugárzás okozta károsodástól és ettől tűnik barnábbnak a bőr.
  • Folyamatosan keletkeznek új hámsejtek és ezzel együtt folyamatosan hámlanak az elhalt hámsejtek a bőrfelszínről. 28 naponta teljesen megújul a bőrünk!
  • A bőr a szemhéjunkon a legvékonyabb és a talpunkon a legvastagabb.
  • A bőr legfelső rétegében, a hámrétegben nincsenek vérerek, az alatta található irha erei táplálják a hám sejtjeit is.
  • A faggyútermelés mértékét befolyásolja a táplálkozás, a menstruációs ciklus és a stressz is. Legtöbben tapasztaltunk már emiatt kialakuló pattanásokat.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük