Arcápolás

Mitől jó egy kozmetikum? Mit kell tudni az összetevőkről?

Lehet, hogy hazudnak a szépségápolási termékek? Segítek megérteni az összetevők listáját és elárulom, én mi alapján választok kozmetikumokat.

Emlékszem, amikor először kezdtem el foglalkozni az arcápolási termékeim összetevőinek listájával. Fiatal voltam és naiv, könnyen lehetett rám hatni a marketinggel. Akkoriban száraz és vízhiányos bőrre való arckrémeket használtam és jó pár hónapnak el kellett telnie, hogy arra a konklúzióra jussak, nem érnek semmit a termékek. Ma már tudom, hogy nem is a bőrtípusomnak megfelelőek voltak azok a krémek és persze az ígért hidratálás helyett csak átmenetileg frissítették fel a bőrömet.

Az egyik ilyen krém egy „48 órás hidratáló arckrém” volt kifejezetten vízhiányos bőrre, egy francia növényi kozmetikumokat gyártó cégtől. Kellemes gél állagú hidratáló volt, aminek örültem is, mert tizenévesként gyakran jelentek meg pattanások is az arcomon (mint később kiderült, egyes területeken erőteljesen zsíros a bőrtípusom). Reggel és este használtam a krémet, de napközben gyakran húzódott a bőröm és érezhetően szomjaztak a hámsejtek. Ekkor jutott eszembe, hogy ellenőrizzem az összetevőket és egy kis internetes kutatás után sikerült megfejtenem az első hatóanyagokat, melyek között az alcohol denatured vagyis denaturált szesz a második helyen állt. Sajnos kevés hidratáló hatás várható el egy olyan arcápolási terméktől, ami legnagyobb mennyiségben vízből és bőrt szárító alkoholból áll. A termék még ma is forgalomban van és a cég sajnos nem tünteti fel a kozmetikumok összetevőit a honlapon, így csak vásárlás után tudod meg, mit is vettél pontosan.

Tudd, hogy miket tartalmaz a kozmetikum

Olyan webáruházakban, üzletekben, drogériákban vásárolj, ahol elolvashatod a kozmetikum összetevőit. Ahhoz, hogy jobban megértsd, hogyan olvashatsz ki részleteket a sorok közül, megosztom veled a legfontosabb tudnivalókat:

 • Az Ingredients listájában csökkenő mennyiség szerint vannak feltüntetve az összetevők. Ez azt jelenti, hogy ami a lista elején van, abból van a legtöbb a kozmetikumban, majd egyre csökken az egyes anyagok mennyisége, egészen 1%-ig. Az 1%-nál kisebb mennyiségben előforduló összetevőket nem szükséges csökkenő sorrendben feltüntetniük a gyártóknak.
 • Ha egy kozmetikum egy bizonyos összetevőt kiemel a nevében vagy leírásában, nézd meg, hol helyezkedik el az említett hatóanyag az összetevők között. A Benton Snail Bee High Content tonerben például az egyik fő összetevő a csiganyálka kivonat, mivel ez a második alkotóelem az összetevők listájában. Sajnos vannak a piacon olyan csiganyálkás kozmetikumok is, amelyek esetén ez az összetevő csak a lista második felében kap helyet. Fontos megjegyezni azt is, hogy sok olyan hatóanyag létezik, ami rendkívül kis mennyiségben is bizonyítottan hatásos, ezek elsősorban az aktív hatóanyagok (pl. niacinamid, pantenol, c-vitmain, retinol, hámlasztó összetevők), ezért ezeket ne a lista elején keresd.

Összetevők, amiket én személy szerint elkerülök az Ingredients listában:

 • alcohol denat.: ha az első 5 összetevő között van, vagyis nagy mennyiségben tartalmazza a kozmetikum, akkor nagy valószínűséggel szárítja a bőrt
 • PEG (Polyethylene glycol): leginkább arctisztítókban fordul elő, eltávolíthatja a bőr természetes nedvességét és vízhiányossá, szárazzá válik a bőr
 • kókuszzsír/olaj: komedogén összetevő, eltömíti a pórusokat, köszönöm, nem kérek belőle
 • parabének: olyan tartósítószer, ami megzavarhatja egyes biológiai rendszerek működését, például hormonrendszer, ami potenciálisan egészségügyi problémákhoz vezethet

Olyan kozmetikumot válassz, amiről tudod, hány százalék hatóanyagot tartalmaz

A legegyszerűbb módja egy kozmetikum minőségének megállapításának, ha tisztában vagy a hatóanyagok százalékával. A Minji cosmetics esetén ezt számos terméknél láthatod, például a Nacific Real Floral Rózsa toner 92% rózsavizet tartalmaz, a Benton Aloe Soothing maszkban 48% Aloe kivonat található.

Egy másik módja a hatóanyag koncentrációjának demonstrálásának a ppm, azaz részecske per millió (part per million). Kézenfekvő az egység valahányad részét venni, ppm esetén ez az egész milliomod részét jelenti. A Dr.Ceuracle Royal Vita Propolis ampulla 335 000 ppm (részecske per millió) propolisz kivonat tartalma ragyogóvá teszi az arcbőrt. Ennélfogva 1,000,000 összetevőből 335,000 récsecske propolisz, tehát 33,5% propolisz kivonat található a termékben.

Hasznos információ, milyen koncentrációval érhetsz el eredményt a következő összetevők esetén:

 • Niacinamid: 0,5-5%
 • Aszkorbinsav (C-vitamin): <20%
 • AHA: 10-15%
 • Szalicilsav (BHA): 0,5-5%
 • Retinol (A-vitamin): 0,03-1%

Mások véleménye is segíthet eldönteni, jó-e a kozmetikum

Ezalatt elsősorban kutatók, bőrgyógyászok és kozmetikusok tanácsaira és eredményeire gondolok. Igyekezz megbízható forrásból informálódni, részesítsd előnyben a tudományos bizonyítékokat. A Google Scholar keresőben tudományos cikkekre, kiadványokra kereshetsz, angol nyelven nagyon sok információt fogsz itt találni arcápolás kutatásáról.

Mindannyian szeretjük az influenszerek posztjait is, de ezek a legtöbb esetben előre megírt szövegeket tartalmaznak és sokan bármiről közzétesznek egy képet, ha ingyen kapják a terméket, mit sem tudva a hosszú távú hatásáról. Személy szerint én jobban kedvelem a tudományos cikkeket olvasgatni, de a mindennapi életben már elkerülhetetlenné váltak a közösségi média termékelhelyezések is.

Adj mások véleményére is! Ha egy családtag, ismerős ajánl egy kozmetikumot, amit hónapok óta használ, érdemes lehet neked is kipróbálnod. Arra viszont figyelj, hogy nem vagyunk egyformák, az arcápolási rutinunk sem lehet az. Előfordul, hogy ami egyikünknek bevált, az valaki másnak pattanásokat vagy irritációt okoz. Érdemes elolvasni az értékeléseket és véleményeket is, de csak akkor fogod tudni, hogy valóban jó-e számodra a kozmetikum, ha a saját bőrödön is kipróbálod.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük