Összetevők

Ázsiai gázló az arcápolásban

Az ázsiai gázló (Centella Asiatica), más néven gotu kola vagy tigrisfű, főként Ázsiában fordul elő, kisméretű gyógynövény jellegzetes legyező alakú levelekkel. Számos aktív összetevőt tartalmaz, emellett megtalálhatók benne antioxidánsok, hidratáló anyagok és vitaminok. Az ázsiai gázlót évszázadok óta használják a népi orvoslásban. Hagyományosan az apró sebek, égési sérülések és horzsolások gyógyítására használják, valamint az ekcéma gyulladásgátló hatóanyaga is. Az ázsiai gázló kivonat rendkívül népszerű összetevő a koreai kozmetikumok körében gyógyító hatása miatt.

Tanulmányi megfigyelések az ázsiai gázló hatásairól az arcápolásban

Számos tanulmány támasztja alá, hogy az ázsiai gázló biológiailag aktív összetevői a triterpének1, nevezetesen az ázsiasav, madecassic sav, asiaticoside2 és madecassoside. A növény azon képességének köszönhetően, hogy stimulálja a kollagén szintézist, az ázsiai gázló hosszú ideje használt bőrápolási termékekben, hogy helyreállítsák a bőr feszességét, rugalmasságát és javítsák a bőr megjelenését. A gyógynövény kivonat krémben, gélben vagy oldatban történő használatának jól dokumentált sebgyógyító hatása van. Alkalmas friss sebek, például égés vagy egyéb kisebb sérülések, pengevágások, horzsolások stb. kezelésére.

Ázsiai gázló kivonat tesztelése a bőrön

Egy 2016-ban végzett laboratóriumi teszt azt mutatta ki, hogy az ázsiai gázló kivonat biztonságos és nem irritáló hatású, helyi alkalmazásra is megfelelő friss sebek esetén. A vizsgálat azt az eredményt mutatta, hogy az ázsiai gázló egy jód tartalmú oldathoz (Betadine) hasonlóan képes csökkenteni a gyógyulási időt és a vizsgált sebek 14 nap alatt teljesen begyógyultak.

Az asiaticoside-ről, amely a gyógynövény egyik fő alkotóeleme, ismert, hogy elősegíti a sebgyógyulást azáltal, hogy csökkenti a seb lipid-peroxid-szintjét. Számos elemzés írja le a seb teljes összehúzódását és helyreállítását 14 napon belül ázsiai gázló kivonattal történő kezeléssel, higiénikus környezetben. Az asiaticoside-ot tartalmazó ázsiai gázló kivonat antibakteriális hatása hozzájárul a sebgyógyuláshoz és stimulálja a felhámot az alfafajta sejtek aktiválásával és a keratinizációval. Az asiasicoside elősegíti a sebgyógyulást az újonnan kialakult bőr szakítószilárdságának3 növelésével, emelett a legfontosabb tevékenységei a kollagén és a savas mukopoliszacharidok4 szintézisének elősegítése.

Az ázsiai gázló antioxidáns hatása

Az ázsiai gázló nyers kivonata bizonyított antioxidáns hatást mutatott. A növény antioxidáns aktivitása összehasonlítható a rozmaring és a zsálya hatásával és nagyon jó potenciállal bír arra, hogy naturális antioxidáns forrásként alkalmazzák. Az asiaticoside fokozza az antioxidáns szintek beiktatását a gyógyulás kezdeti szakaszában, ami fontos tényező lehet a sebgyógyulás idejének csökkentésében.

Ázsiai gázló az arcápolásban

A kozmetológiában az ázsiai gázlót hatékonyan alkalmazzák a fény okozta öregedés ellen, elsősorban az I. típusú kollagén fokozódásának köszönhetően, melynek mennyisége a bőrben egyébként az életkorral csökken. A hatást egy randomizált klinikai vizsgálat során figyelték meg, 20 olyan nő (45-60 éves) bevonásával, akiknek photoaging miatt károsodott az arcbőrük. A hat hónapos teszt során megvizsgálták a topikálisan alkalmazott 0,1% Madecassoside és 5% C-vitamin együttes hatását a bőrükre és azt tapasztalták, hogy az arcbőr feszessége, rugalmassága és a bőr hidratációja jelentősen javult, amelyet megfelelő biometrológiai tesztek is alátámasztottak. A szakemberek úgy vélik, hogy a Centella Asiatica kedvező hatása a bőr állapotának javulására a madecassoside-ból származik.

Egy másik tanulmány megerősítette az ázsiai gázlóban található triterpének hatását a lizin és prolin anyagcseréjének fokozására, amelyek kollagénmolekula építő aminosavak. Ezenkívül ezek a vegyületek növelik a kollagén szintézist a kötőszövetekben, javítják a szövetek tápanyag ellátását és stimulálják a bőrt behálózó érrendszert is.

Összességében elmondható, hogy az ázsiai gázló aktív összetevői hatékony sebgyógyító alkotóelemek, jótékony hatással vannak a bőrre, fokozzák a kollagén szintézist és nem okoznak irritációt. Ez a gyógynövény hosszú ideje jelen van a népi orvoslásban és az elmúlt években több kutatással is alátámasztották hatékonyságát. Különösen ajánlott sérülések, horzsolások, apró vágások gyógyítására, bizonyítottan javít az öregedő bőr állapotán és kitűnő naturális antioxidáns forrás ez a gyógynövény.


Súgó:

1 Triterpének: A triterpének hat izoprén egységből levezethető vegyületek, különösen széleskörű az előfordulásuk: tartalmazzák az emberi, növényi szervezetek, de a gombák is továbbá baktériumok, korallok, kétéltűek. A triterpének közé számos fontos molekula tartozik, mint pl. a szteroidok.

2 Asiaticoside: Az ázsiai gázlóból származó fő triterpenoid komponens, amelyet széles körben használnak antioxidáns, gyulladásgátló és sebgyógyító hatása miatt.

3 Szakítószilárdság: Az anyag által törés nélkül kibírt legnagyobb feszültség. Ebben a szövegkörnyezetben minél nagyobb a bőr szakítószilárdsága, annál kisebb a sérülések esélye.

4 Savas mukopoliszacharidok: A mukopoliszacharidok savas karakterű vegyületek (kondroitinkénsav, hialuronsav, heparin). A mukoproteinek nagy része a szervezetben kenőanyagként szerepel; feladatuk a felület (nyelv, orr, gyomor, ízület) védelme a kémiai, mechanikai és fertőző hatásokkal szemben.

Felhasznált irodalom:

Bylka, W., Znajdek-Awiżeń, P., Studzińska-Sroka, E. and Brzezińska, M., 2013. Centella asiatica in cosmetologyAdvances in Dermatology and Allergology, 1, pp.46-49.

Jamil, S., Nizami, Q. and Salam, M., 2007. Centella Asiatica (Linn.) Urban — A Review. NPR, 6(2), pp.158-170.

Sawatdee, S., Choochuay, K., Chanthorn, W. and Srichana, T., 2016. Evaluation of the topical spray containing Centella asiatica extract and its efficacy on excision wounds in ratsActa Pharmaceutica, 66(2), pp.233-244.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük