Arcápolás

Maszkne: maszk okozta pattanások

Sajnos a maszkviselés sok embernél bőrproblémát okoz és gyakoriak a maszk okozta pattanások az arcbőrön. A maszkviselés következtében a bőrgát megsérül vagy meggyengül a surlódás és a maszk alatt rekedt nedves, meleg levegő miatt. Ezek az elváltozások okozzák a maszkne jelenséget, vagyis a maszk okozta pattanásokat.

A maszkok bizonyítottan hatékony eszközök a fertőző betegségek terjedésének megelőzésére. A koronavírus pandémia alatt mindig viselj maszkot, ha mások közelében tartózkodsz, zárt helységekben és tömegben!

Maszkne: pattanás vagy más bőrirritáció, amely maszk, különösen orvosi, N95 vagy textil maszk viseléséből ered.

Miért alakulnak ki a maszk okozta pattanások?

A bőr barrier funkciója

A bőr legfelső rétegében, a felhámban (epidermisz) olyan szorosan illeszkednek a szarulemezkék, hogy fizikailag meggátolják a külső anyagok, kórokozók bejutását a szervezetbe. Ezenfelül, a szarulemezkék között intercelluláris (sejtek közötti) lipid található, melynek fő alkotóelemei a ceramidok. Épp ezért érdemes olyan kozmetikumokat használni, amik ceramidokat tartalmaznak, például a Benton Fermentation szemkörnyékápoló.

A külső hatások ellen véd a vízlepergető lipoid köpeny is. Ennek az emulziórétegnek a feladata a bőr felszínének hidratáltan, puhán tartása és a berepedezésektől, tehát fertőzési kapuktól való megóvása.

Nem utolsó sorban, a bőrfelszínen található savköpeny megvéd a bőrre kerülő kórokozóktól. A bőr pH-ja enyhén savas, ezért szükséges arctisztítás után tonert alkalmazni. A koreai tonerek használata fenntartja vagy szükség esetén visszaállítja a bőrfelszín pH-ját 5,5-re, így nem szaporodhatnak el a kórokozók a bőrfelszínen.

A bőrgát védelme nélkül maszkne alakul ki

A maszk okozta pattanások azért alakulnak ki, mert megsérül a bőr barrierje, ezáltal védtelenné válik ez a szervünk. Ezt a sérülést előidézheti a maszk dörzsölődése a bőrhöz, a kilélegzett meleg, párás levegő pedig ideális környezetet teremt a baktériumok és a bőrflóra tagjainak elszaporodásához. A bőrgát sérülése után akadály nélkül bejuthatnak a mikróbák, allergének az arcbőr mélyebb rétegeibe és irritációt, gyulladást, legfőképpen pattanásokat és rosacea-t okoznak.

Hogyan előzd meg a maszk okozta pattanások kialakulását?

Vizsgáld meg az általad hordott maszkot! Az egyszer használatos maszkokat valóban csak egyszer használd. Ha textil maszkot hordasz, akkor kerüld a műszálas anyagokat. Ennél a textilfajtánál a kilélegzett levegő páratartalma megreked a maszk és a bőr között, ezzel szemben egy pamutból készült arcmaszk szellőzik és nem marad a bőrön a nedvesség. Maszkviselés esetén kerüld a durva tapintású, kemény anyagokat is, ezek irritációt okozhatnak az arcbőrön.

Rendszeresen, akár naponta többször is alkalmazz hidratáló arckrémet! Ez segíti a bőrgát működését, ami megóv a baktériumok bőrbe jutásától és így a maszk okozta pattanások kialakulásától. Használj olyan arckrémet, amiben nincsenek irritáló összetevők, például parfüm (gyakori a drogériákban kapható krémekben) és esszenciális olajok (gyakori a natúrkozmetikumokban).

Bőrgát: A bőrgát, más néven a bőr barrier funkciója a bőr legkülső rétegének tudományos fogalma, amely a nedvességtartásért felelős és az idegen elemek, kórokozók behatolása ellen véd. Ha a gát funkció megfelelően működik, a bőr egészséges, hidratált és feszes.

Ne használj rúzst, ajakbalzsamot, bármilyen kozmetikumot a szádon a maszkviselés ideje alatt! Ezek a termékek parfümöt, festékanyagot, esetleg ízesítő anyagokat tartalmazhatnak, ami a meleg, párás környezetben pattanásokhoz vezet. Ha úgy érzed, szárazok és kirepedezettek az ajkaid, használj egyszerű vazelint. Ez az anyag segít helyreállítani az ajkak bőrgátját egy maszkban töltött nap után.

Ne használd újra ugyanazt a maszkot, textil maszk esetén pedig rendszeresen mosd ki őket! Legyél felkészült és több maszkot használj, cserélgesd őket minden használat után. A maszkok felszínén és a textil maszkok anyagában megragadnak a baktériumok és a bőrfelszínnel és a pórusokkal érintkezve szinte garantált a maszkne kialakulása. A textil maszkok mosásánál ügyelj arra, hogy forró vizet használj és kerüld az allergéneket, parfümöt tartalmazó mosószereket. Sok esetben az arcunkon érzékenyebb a bőr, mint a testünk többi területén, ezért érdemes egy kímélő, érzékeny bőrre ajánlott mosószert használni.

Ha már kialakultak pattanások az arcodon, semmiképp ne nyomd ki őket! Ha piszkálod, kaparod nyomkodod a mitesszereket, pattanásokat az arcodon, akkor a terület sokkal jobban irritálttá válik és így még több pattanás fog kialakulni a meglévő közelében. Egy nyílt pattanás baktériumai el fognak szaporodni a maszk belső oldalán és ebből következve további akne alakulhat ki.

Mit tehetsz a maszkne ellen?

Smink és/vagy irritáló kozmetikumok + nedves meleg környezet a maszk alatt = pattanások

1.Tipp: Hagyj fel a sminkeléssel! Helyette: színezett fényvédőket vagy csak fényvédőt használj az arcodon maszkviselés esetén.

2. Tipp: Reggeli hidratálás! Csökkenti az irritációt, ha kellően hidratált az arcbőröd, ezért reggelente bőkezűen alkalmazd a hidratáló krémedet.

3. Tipp: Egyáltalán ne alkalmazz rúzsokat, szájfényeket, még ajakbalzsamot sem! Ezekben több olyan összetevő is található (festék, parfüm, ízesítő anyag), melyek irritációt, gyulladást okozhatnak, súlyos esetben száj körüli bőrgyulladás (dermatitis perioralis) lehet a probléma.

Related Posts